Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜ-Είμαστε ομηροι Μεγαλο-αγροσυνδικαλιστών

  

Συνέντευξη του Αντιπροέδρου της ΚΕΕΕ και π. προέδρου του επιμελητήριου Λάρισας κ.ΔΗΜ. ΓΚΟΥΝΤΟΠΟΥΛΟΥ στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ- 31-1-2010 στον δημοσιογράφο ΑΡΗ ΨΥΧΑ. 

 

 Ερώτηση.

Καθημερινά μέσα από τις δηλώσεις τόσο του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης όσο και ευρωπαίων παραγόντων τονίζεται η κακή οικονομική κατάσταση της χώρας.

Είναι τόσο δραματική η κατάσταση όπως περιγράφεται;

Είμαστε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας ;

Απάντηση.

Το ότι η κατάσταση είναι δύσκολη κάνεις δεν μπορεί να το αμφισβητήσει , δεν πιστεύω όμως ότι υπάρχει καμία περίπτωση χρεοκοπίας της ελληνικής οικονομίας .

Σε διεθνές επίπεδο βέβαια παίζονται διάφορα κερδοσκοπικά παιχνίδια εις βάρος μας και αυτό οφείλεται στο ότι είμαστε πράγματι ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης.

Πως βρεθήκαμε σε αυτή την θέση;

Καταρχήν λόγο του μοντέλου παραγωγής μας το όποιο δεν παράγει ουσιαστικά τίποτα ανταγωνιστικό.

Δεύτερο το πελατειακό πολιτικό σύστημα της χωράς δημιούργησε ένα κράτος τέρας που τροφοδοτεί τα ελλείμματα και την αναξιοκρατία.

Τρίτο έχουμε μια παραγωγική δομή που στοχεύει την εσωτερική αγορά και έχει άμεση εξάρτηση από το κράτος.

Τέταρτο στηρίξαμε την ανάπτυξη μας στην εσωτερική κατανάλωση και όχι στις εξαγωγές. Και τέλος τα τελευταία χρόνια με την διακυβέρνηση της Ν.Δ. είχαμε μια ουσιαστική διάλυση του κράτους.

 

Ερώτηση.

Σήμερα οι αγρότες είναι στους δρόμους και ετοιμάζονται να κατέλθουν σε κινητοποιήσεις και μια σειρά άλλοι εργαζόμενοι.

Πως κρίνεται την στάση αυτών ;

 Απάντηση .

Ο αγροτικός τομέας παραγωγής έχει σημαντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Δεν είναι βέβαια αυτά που σήμερα όπως και τα τελευταία 20 χρόνια επετειακά διεκδικούν.

Αν και φέτος πάρουν 400-500 εκ. ευρώ όπως και πέρυσι και αποσυρθούν δεν θα σημαίνει ότι έχουν λυθεί και τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα του χώρου.

Τι έκαναν πέρυσι για την λύση των μετά από τα 500 εκατομμύρια που πήραν , απολύτως τίποτα πήγαν στα σπίτια τους και φέτος επανέρχονται με το κλείσιμο των δρόμων αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην οικονομία και στις άλλες παραγωγικές τάξεις.

Στην ουσία δεν τους ενδιαφέρει να λυθούν τα προβλήματα αυτά.

Και για αυτό δεν κάνουν τίποτα τον υπόλοιπο χρόνο για να λυθούν.

Εκμεταλλευόμενοι το πολιτικό κόστος που όλοι προσμετρούν κλείνουν τα σύνορα της χώρας , βάζουν τα τρακτέρ στις σιδηροδρομικές γραμμές , κλείνουν τους δρόμους διασύροντας την χώρα διεθνώς χωρίς  καμία δικαιοσύνη να  παρεμβαίνει.

Σφυρίζουν αδιάφορα για την δική τους ευθύνη στην οικονομική κρίση και ενώ από όλους ζητείται να περιορίσουν τις αποδοχές και τις διεκδικήσεις του μέχρι το ξεπέρασμα της αυτοί μέσο των μεγαλόσχημων συνδικαλιστών ζητούν 400 εκατομμύρια ευρώ από το κρατικό προϋπολογισμό ως χαμένο εισόδημα πέρυσι.

Τα αιτήματα τους βεβαία βρίσκουν και ευήκοα ωτα στους πολιτικούς  και όλων των  κόμματων που είτε με την σιωπή τους , βλέπεται οι ψήφοι στην επαγγελματική τους καριέρα είναι πολλοί, είτε δημόσια υιοθετούν μια λογική του παραλόγου,  που λέει ότι οι υπόλοιπες παραγωγικές τάξεις και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να πληρώνουν το χαμένο εισόδημα των αγροτών λες και όταν πηγαίνουν καλά οι τιμές και οι σοδειές αυτοί δίνουν περισσότερα χρήματα στον κρατικό κορβανά από τους άλλους.

Έτσι μια μειοψηφία ουσιαστικά γιατί κάνεις τους δεν αντιπροσωπεύει τον φτωχό αγρότη του καθημερινού μόχθου και της βιοπάλης για επιβίωση , ας μας πουν οι μεγαλοσυνδικαλιστες των αγροτών πόσα στρώματα χωράφια έχει ο καθένας και ποια είναι τα εισοδήματα του, κρατά ομήρους μια χώρα και μια οικονομία κάτω από την ανοχή μας.

Δείχνουμε και εμείς με την στάση μας να μην έχουμε αντιληφτεί την δεινή κατάσταση που έχουμε περιέλθει  ως χώρα και ως οικονομία.

Πολλοί επικαλούνται ότι δεν πρέπει να λειτουργήσει ο κοινωνικός αυτοματισμός , συμφωνώ μαζί τους αλλά όλα έχουν και τα όρια τους.

Η θέση μου είναι ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να υποκύψει στην παρούσα οικονομική συγκύρια σε κανένα οικονομικό αίτημα και να εφαρμόσει το σχέδιο σταθερότητας και εξόδου από την κρίση όσο και αν αυτό είναι σκληρό.

Ερώτηση.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις των κινητοποιήσεων στην τοπική αγορά και τις επιχειρήσεις.

 Απάντηση.

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις με την μορφή των αποκλεισμών συνόρων και δρόμων δημιουργούν πρώτα από όλα μια δυσμενή εικόνα στις διεθνείς αγορές και αποτελούν μερικό άλλοθι στα παιχνίδια των κερδοσκόπων που θέλουν την Ελλάδα να χρεοκοπεί.

Από την άλλη δημιουργούν αρνητική εικόνα στην Ε.Ε. και στα όργανα της την στιγμή που η συνολική μας προσπάθεια είναι να τους πείσουμε για τις δυνατότητες μας να διαχειριστούμε αποτελεσματικά την κρίση.

Σε εθνικό επίπεδο καθημερινά χάνονται πελάτες και αγορές λογά της μη έγκαιρης παράδοσης των εμπορευμάτων, οι τοπικές αγορές αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα τροφοδοσίας , στο τουρισμό εποχιακά ακυρώνονται κρατήσεις κλπ. και γενικά η μορφή της κινητοποίησης αυτής επιτείνει την τραγική κατάσταση μας.

 Ερώτηση.

 Έχουν περάσει 120 ημέρες διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ και ακόμα δεν φαίνεται η κυβέρνηση να έχει βρει τον βηματισμό της.

Που οφείλεται κατά την άποψη σας αυτό.

 Απάντηση.

Είναι γεγονός ότι έχει δημιουργηθεί μια τέτοια εικόνα η οποία οφείλεται κατά βάση στην μη ομογενοποιημένη  άποψη για τον τρόπο αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που απασχολούν την χώρα μας.

Εγώ θα έλεγα ότι η εικόνα αυτή επεκτείνεται και στην κοινοβουλευτική ομάδα αλλά και στο κόμμα.

Αυτό είναι κατά την άποψη μου φυσιολογικό μέχρι ένα βαθμό .

Το ΠΑΣΟΚ κλήθηκε στις 4 Οκτώβρη να κυβερνήσει χωρίς να έχει ουσιαστικά πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης της χώρας , για την οποία φέρει απόλυτα τις ευθύνες η Ν.Δ. που κυβερνούσε την χώρα.

Από την άλλη πλευρά οι δεσμεύσεις και η διάθεση της νέας κυβέρνησης να αντιμετωπίσει και να ανοίξει ουσιαστικά όλα τα σοβαρά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και της πολιτικής την έφεραν και την φέρνουν απέναντι σε κατεστημένες αντιλήψεις, σε συντεχνιακά συμφέροντα όχι μόνο μέσα στην κοινωνία αλλά και στο κόμμα αλλά και σε παλινωδίες της ίδιας.

Έτσι δημιουργείται η εικόνα ότι υπάρχει μια πλευρά της κυβέρνησης η οποία είναι σκληρή οικονομικά και μια άλλη πιο φιλολαϊκή, μια πλευρά που προσπαθεί να δώσει τις μάχες της οικονομίας και μια άλλη που δεν προσπαθεί στον ίδιο βαθμό να αντιμετωπίσει τα θεσμικά προβλήματα που είναι εξίσου σοβαρά.

Στην δημιουργία της εικόνας αυτής σημαντικό ρόλο παίζουν και οι παλινωδίες της.

Είναι σοβαρή θεσμική παρέμβαση η επιλογή των γενικών γραμματέων με αξιοκρατικά κριτήρια , αλλά αυτή απαξιώνετε όταν η ολοκλήρωση της χρειάζεται 4 μήνες,  και όταν τα πρόσωπα που επιλέγεις δεν είναι το ότι καλύτερο.

Ερώτηση.

Πιστεύεται ότι θα βρεθεί ο κατάλληλος βηματισμός .

Απάντηση.

Της κυβέρνησης ναι,  στο βαθμό που κατανοήσουν όλοι τους ότι οι θεσμικές αλλαγές είναι εξίσου ουσιώδεις με τις οικονομικές.

Δεν θεωρώ ότι δεν μπορούσε ταυτόχρονα με το σχέδιο σταθερότητας να υπάρχει και το αναπτυξιακό σχέδιο του υπουργείου ανάπτυξης  η αξιοποίηση του ΕΣΠΑ που καρκινοβατεί.

Δεν κατανοώ τι κάνουν οι περιφερειάρχες και δεν ανοίγουν τα προγράμματα του ΕΣΠΑ σε τοπικό επίπεδο η τέλος πάντων δεν κατευθύνουν τους εν δυνάμει τελικούς δικαιούχους στην προετοιμασία ώστε με το άνοιγμα να έχουμε την μεγίστη δυνατή απορρόφηση.

Τώρα αν με ρωτάτε για τον βηματισμό του κόμματος θα σας πω ότι τα σημερινά κόμματα είναι μηχανισμοί δημιουργίας παραγόντων η υποκατάστατα αυτών.

Η μεγάλη δύναμη παραγωγής πολίτικης του ΠΑΣΟΚ είναι τα μεσαία στελέχη του που δρουν στο μαζικό κίνημα.

Αυτά μπορούν γνωρίζοντας τα πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας μπορούν να παράγουν με τις προτάσεις και τις θέσεις τους πολιτική άποψη και θέση.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτά φαίνεται ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και το κόμμα να τα απομονώνει.

Ερώτηση.

Ποια είναι η άποψη σας για το σχέδιο Καλλικράτης .

Απάντηση.

 Οι θεσμικές αλλαγές που θα επιφέρει η μεταρρύθμιση αυτή δεν στοχεύουν όπως πολλοί πιστεύουν να μειώσει τους δήμους και τις νομαρχίες μόνο.

Στοχεύει κατά την άποψη μου να αναγάγει τις τοπικές κοινωνίες μέσο του θεσμού της αυτοδιοίκησης και των δυο βαθμών σε ουσιαστικό διαμορφωτή των εξελίξεων σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο.

Είναι στην ουσία ένα εργαλείο στα χέρια μας ώστε αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις των καιρών.

Η επιτυχία του θα κριθεί όχι στο αν μειώσει τις φωνές αντίδρασης που είτε έτσι είτε αλλιώς θα υπάρχουν αλλά στο κατά πόσο θα δώσει τα μεγαλύτερα και καλύτερα εχέγγυα για τις μεγάλες αλλαγές που έχουμε ανάγκη ως χώρα και ως κοινωνία.

Ερώτηση.

Στις πρόσφατες εκλογές ήσασταν υποψήφιος βουλευτής , σήμερα κάνετε μια σκληρή κριτική προς πολλές κατευθύνσεις , μήπως η τακτική αυτή δεν συνάδει με τον εν δυνάμει στόχο σας.

Απάντηση.

Η κριτική που ασκώ σήμερα δεν είναι σκληρή είναι στρογγυλεμένη πάρα πολύ.

Δεν θεωρώ την πολιτική ως επάγγελμα αλλά ως διαδικασία προσφοράς.

Στηρίζω την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στην υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ στην ιδιαίτερη σημερινή οικονομική συγκυρία.

Αυτό όμως δεν θα μπει εμπόδιο να κάνω και την κριτική μου τόσο στις επιλογές της κυβέρνησης όσο και στα στελέχη της και όχι μόνο.

Δεν διεκδικώ το αλάθητο και ούτε το επικαλούμαι.

Δεν μπορώ όμως να βλέπω τον πρόεδρο της βουλής να υπεραμύνεται των δικαιωμάτων των υπάλληλων της βουλής να παίρνουν ανύπαρκτες υπερωρίες την στιγμή που ζητάς περικοπές δαπανών και αυξήσεων από τον εργαζόμενο των 1100 ευρώ.

Το ίδιο και τον υπουργό εθνικής άμυνας για τις συντάξεις των στρατιωτικών και γενικά κάποιων ειδικών κατηγοριών.

Δεν μπορεί να θες 4-5 μήνες να αλλάξεις διοικητές στα νοσοκομεία και σε μια σειρά άλλους φορείς.

Δεν μπορούν τοπικά στελέχη και βουλευτές μας, να μην παίρνουν θέση για τις κινητοποιήσεις των αγροτών λες και ζουν σε άλλο πλανήτη.

Δεν νομίζω ότι όλα αυτά και πάρα πολλά άλλα είναι σκληρή κριτική , είναι αυτά που όλοι όσοι ψηφίσαν ΠΑΣΟΚ τελευταία λένε φωνακτά πλέον.

Και τέλος πάντων η πολιτική δεν είναι αυτοσκοπός αλλά διαδικασία προσφοράς στο κοινωνικό σύνολο.

 Το πλήρες δημοσίευμα εδώ.

 

 

Φωτογραφικό Υλικό:
Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)