Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Τράπεζες: Υποχωρούν τα επιτόκια
Ημερομηνία: 12/05/2009

Γενική μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων σημειώθηκε το Μάρτιο, με τα επιτόκια καταθέσεων να υποχωρούν ταχύτερα από τα επιτόκια των δανείων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα μέσα επιτόκια των καταθέσεων μίας ημέρας από νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις σημείωσαν πτώση κατά 19 και 15 μονάδες βάσης τον περασμένο Μάρτιο και διαμορφώθηκαν στο 0,79% και 0,58% αντίστοιχα.

Επίσης, το μέσο επιτόκιο των νέων καταθέσεων από νοικοκυριά με συμφωνημένη διάρκεια έως 1 έτος σημείωσε πτώση κατά 62 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 3,25%. Το μέσο επιτόκιο των νέων συμφωνιών επαναγοράς (repos) υποχώρησε κατά 22 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 1,11%.

Στον τομέα των επιτοκίων των χορηγήσεων, το μέσο επιτόκιο των καταναλωτικών δανείων χωρίς καθορισμένη διάρκεια (μέσω πιστωτικών καρτών, ανοικτά δάνεια και υπεραναλήψεις) μειώθηκε κατά 26 μονάδες βάσης, στο 14,46%.

Παράλληλα, σημαντική μείωση παρουσίασαν και τα επιτόκια των νέων στεγαστικών δανείων. Το μέσο επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος μειώθηκε κατά 33 μονάδες βάσης, στο 3,83%, και το επιτόκιο στην κατηγορία των νέων στεγαστικών δανείων με επιτόκιο σταθερό για πάνω από 1 και μέχρι και 5 έτη παρουσίασε πτώση κατά 30 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε, το Μάρτιο του 2009, στο 5,26%.

Στα επιχειρηματικά δάνεια χωρίς καθορισμένη διάρκεια, το επιτόκιο σημείωσε πτώση κατά 25 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 6,38%, από 6,63% το προηγούμενο μήνα.

Στην κατηγορία των νέων επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος, και για μικρά σχετικώς ποσά (δάνεια μέχρι και 1 εκατ. ευρώ), το μέσο επιτόκιο υποχώρησε κατά 28 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,71%. Αντίθετα, στην κατηγορία των νέων επιχειρηματικών δανείων με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό για μέχρι και 1 έτος και για μεγάλα ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, το μέσο επιτόκιο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητο το Μάρτιο και διαμορφώθηκε στο 4,10%, από 4,12% το Φεβρουάριο.

Από τις μεταβολές των επιτοκίων διαπιστώθηκε διεύρυνση της διαφοράς των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, σε σύγκριση με τα επίπεδα του περασμένου Δεκεμβρίου.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)