Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Σε αναγκαστική χρεοκοπία η Chrysler
Ημερομηνία: 02/05/2009

Σε αναγκαστική χρεοκοπία η Chrysler
30 Απριλίου 2009, 19:07

του Παναγιώτη Γκρουμούτη

 

Στην οδό της αναγκαστικής χρεοκοπίας οδεύει πλέον η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Chrysler LLC η οποία καταθέτει αίτηση υπαγωγής της στο περιβόητο άρθρο 11, ζητώντας δικαστική συνδρομή για την προστασία της από τους πιστωτές της.

Ελάχιστες ώρες πριν εκπνεύσει η διορία που της είχε δοθεί από τον Λευκό Οίκο για να καταλήξει σε μια οριστική συμφωνία επί του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, τόσο με τους εργαζόμενους, όσο και με τους πιστωτές της, η τρίτη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία των ΗΠΑ διάβηκε την ... μισή απόσταση! Ήλθε σε συμφωνία με τα πανίσχυρα εργατικά συνδικάτα σε ΗΠΑ και Καναδά, πείθοντας τους συνδικαλιστές να συναινέσουν σε περικοπές προσωπικού και μισθών και σε κλείσιμο κάποιων εγκαταστάσεων, αλλά απέτυχε να συμφωνήσει με μερίδα των πιστωτών της για την τιτλοποίηση των χρεών της!

Σε κάθε περίπτωση η υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 11 της διασφαλίζει την βιωσιμότητά της, καθώς με βάση το νόμο οι πιστωτές της που δεν συμφώνησαν να συναινέσουν στην προτεινόμενη συμφωνία διαγραφής των χρεών (η τελευταία προσφορά είχε φτάσει στα 2,25 δισ. δολάρια έναντι συνολικών χρεών περίπου 7 δισ. δολαρίων, ή αλλιώς 33 σεντς ανά δολάριο χρέους).

Η επίσημη ανακοίνωση της αναγκαστικής χρεοκοπίας της Chrysler θα σημάνει και την ριζική αναδιανομή του μετοχικού κεφαλαίου της, καθώς όλα δείχνουν πως στο νέο σχήμα της εταιρίας το 20% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου θα ελέγχεται από την ιταλική Fiat, το 55% από τα εργατικά συνδικάτα και από το συνταξιοδοτικό ταμείο των υπαλλήλων της Chrysler και το υπόλοιπο ποσοστό θα περάσει στον έλεγχο της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος τοποθετήθηκε δημόσια για το ζήτημα, λέγοντας πως η λύση αυτή είναι και η καλύτερη δυνατή, ενώ έκανε λόγο για μια «γρήγορη και καθαρή διαδικασία», αφού αναμένεται η όλη υπόθεση να έχει τελεσιδικήσει μέσα σε 30 έως 60 το πολύ ημέρες.

Με βάση την κείμενη νομοθεσία τα στοιχεία ενεργητικού της Chrysler θα περάσουν στον έλεγχο μιας νέας εταιρικής φόρμας (με την προαναφερθείσα μετοχική σύνθεση), ενώ η διοίκηση της νέας εταιρικής μορφής θα συναποφασισθεί από το αμερικανικό δημόσιο και τους διευθύνοντες συμβούλους της Chrysler Robert Nardelli και της Fiat Sergio Marchionne.

Πηγή: http://www.protothema.gr/content.php?id=30700

 

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)