Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Ο στρατηγικός σχεδιασμός απάντηση στην κρίση, κατά τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Προσωπικού
Ημερομηνία: 17/04/2009

Έκθεση, στην οποία επισημαίνει ότι για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης οι επιχειρήσεις θα πρέπει να έχουν ένα «στρατηγικό σχεδιασμό, που να κοιτάξει πέρα από τα άμεσα γεγονότα και τις άμεσες επιπτώσεις της κρίσης», καταρτίζει ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Διαχείρισης Προσωπικού.

«Η μεγαλύτερη ζημιά μιας κρίσης γίνεται στους ανθρώπους» σημειώνεται στην έκθεση, που δημοσιεύει η εφημερίδα Το Βήμα.

Η έκθεση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Διαχείρισης Προσωπικού καταρτίστηκε με βάση έρευνα που διεξήχθη μεταξύ των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σχετικά με το πώς διαχειρίζονται τους ανθρώπους τους στη σημερινή κρίση.

Σε αυτές τις συνθήκες οι ειδικοί της «διαχείρισης προσωπικού» πρέπει επίσης να μπορέσουν να προσανατολισθούν «στρατηγικά», έτσι ώστε οι εταιρείες τους, «αντί απλώς να κολυμπήσουν ή και να διαπεράσουν με μια βουτιά την κρίση, να μπορέσουν να πιάσουν το κύμα και να σερφάρουν στο μέλλον με εμπιστοσύνη, έχοντας δημιουργήσει μόνιμα πλεονεκτήματα για τους ανθρώπους» τους.

Από τους 21 προτεινόμενους τρόπους με τους οποίους οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν την κρίση, οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες σχεδιάζουν κυρίως, κατά σειρά, να περιορίσουν προσλήψεις, εκδηλώσεις των εταιρειών τους, πληρωμές σε μπόνους που συνδέονται με την απόδοση της εταιρείας, καθώς και να απολύσουν προσωρινά ή και διά παντός εργαζομένους τους.

Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτές οι επιλογές δεν ακολουθούν την «αποτελεσματικότητα» που αποδίδουν στα μέτρα οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, με βάση την εμπειρία τους από την προηγούμενη ύφεση. Για παράδειγμα, ο περιορισμός των εκδηλώσεων ή η εξοικονόμηση με αφαίρεση των μπόνους που συνδέονται με παραγωγικότητα (κατά σειρά δεύτερη και τρίτη απάντηση) θεωρούνται από τους επιχειρηματίες ως «μη αποτελεσματικοί», καθώς «μειώνουν το δέσιμο των υπαλλήλων με την εταιρεία».

Αλλά ακόμη και ο περιορισμός των προσλήψεων δεν είναι απλός, καθώς «οι διορατικές εταιρείες συνεχίζουν να προσλαμβάνουν» και μάλιστα η κρίση μπορεί να αποτελέσει ακόμη και «ευκαιρία» .

Και αντίστροφα, «η πλέον αποτελεσματική ενέργεια κατά την τελευταία ύφεση είναι να συνδεθούν οι απολύσεις με την ατομική επίδοση» δεν είναι αναγκαστικά η πρώτη επιλογή (είναι η όγδοη), «παραδοξότητα» που θα μπορούσε εν μέρει να εξηγηθεί «από τους αυστηρούς κανόνες που επικρατούν στις απολύσεις εργατικής δύναμης σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες».

Σε κάθε περίπτωση, ένα μεγάλο τμήμα της διαχείρισης της κρίσης αφορά απευθείας «απολύσεις», και όχι μόνο των εργαζομένων με «ευέλικτη» σχέση εργασίας.

«Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ερωτηθέντων, δηλαδή το 34%, δήλωσαν ότι η εταιρεία τους σχεδιάζει να απολύσει εργαζομένους πλήρως απασχολουμένους» , ενώ τα ποσοστά μπορεί να είναι πολύ υψηλότερα σε ορισμένους κλάδους (αυτοκινητοβιομηχανία: 46%) ή χώρες (στη Βρετανία φθάνει τα σχεδόν δύο τρίτα ή 57%).

Καθώς οι περισσότερες ενέργειες για περιορισμό κόστους αφορά την εργασία, οι ειδικοί στη «διαχείριση προσωπικού» καλούνται να παίξουν αποφασιστικό ρόλο, αφού «κρίσιμη δοκιμασία για την κουλτούρα μιας επιχείρησης είναι το πώς μεταχειρίζεται τους εργαζομένους της στους δύσκολους καιρούς - καθώς όταν επιστρέψουν οι καλοί καιροί, οι υπάλληλοι θα θυμούνται. Δεδομένου μάλιστα ότι η Ευρώπη σύντομα θα μπει σε μια περίοδο κατά την οποία οι άνθρωποι -και ιδιαίτερα οι ταλαντούχοι- θα αποτελούν σπάνιο πόρο, οι εταιρείες θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις δεσμεύσεις τους στην απασχόληση».

Από τη σκοπιά αυτή, παρατηρεί η έκθεση, το σημαντικό είναι να υπάρχει «στρατηγικός σχεδιασμός, που να κοιτάξει πέρα από τα άμεσα γεγονότα και τις άμεσες επιπτώσεις της κρίσης».

Αλλωστε, «κατά την τελευταία ύφεση, το 81% των στελεχών από εταιρείες που διέθεταν τέτοιο σχεδιασμό ήταν ικανοποιημένο από τη διαχείριση της κρίσης της εταιρείας, ενώ μόνο το 40% αντίστοιχα ήταν ικανοποιημένο στα στελέχη εταιρειών που έκαναν ad hoc σχεδιασμούς».

Newsroom ΔΟΛ

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)