Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Ομιλία του προέδρου της Δημοκρατίας στη ΓΣΕΒΕΕ
Ημερομηνία: 11/05/2009

Τη σημασία του ρόλου των επαγγελματοβιοτεχνών στον παραγωγικό-οικονομικό ιστό της χώρας και στην ειλικρινή μέριμνα της πολιτείας απέναντί τους, μεσούσης της κρίσης, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κηρύσσοντας απόψε την έναρξη των εργασιών της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) με θέμα «Οι μικρές επιχειρήσεις βασικός πυλώνας της πραγματικής οικονομίας».

Ο κ. Παπούλιας αναφερόμενος στη συγκυρία της συνέλευσης με την κρίση τόνισε ότι για την τελευταία ευθύνεται ο ελλιπής έλεγχος του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η επικράτηση μιας πέρα από τη λογική και την εμπειρία πίστης σε μαγικές δυνάμεις της αγοράς . Η κρίση, σημείωσε, πλήττει και τη χώρα μας και επιδεινώνει τις διαρθρωτικές μας αδυναμίες και αυτό γίνεται ιδιαίτερα αισθητό από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πιστεύω, συνέχισε, ότι το τραπεζικό σύστημα, το οποίο ενισχύθηκε από τους πολίτες θα ανταποκριθεί στο ακέραιο στη σοβαρότατη κοινωνική του υποχρέωση και θα τροφοδοτήσει τις επιχειρήσεις που έχουν ανάγκη. Στην έξοδο από την κρίση θα βοηθήσει η αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων, κάτι που μπορεί να γίνει, σε περιορισμένο όμως βαθμό λόγω των δημοσίων ελλειμμάτων με διαχρονικές αιτίες τους, την πολύ εκτεταμένη φοροδιαφυγή και την λειτουργία του κράτους όχι σε επίπεδο ανάλογο με τους πόρους που του διαθέτουν οι πολίτες. Γνωρίζω, σημείωσε, ότι και στα δύο αυτά προβλήματα οι λύσεις δεν είναι απλές αλλά πιστεύω ότι η ειλικρινής έκθεση και παραδοχή τους μπορεί να λειτουργήσει σαν καταλύτης για μια ουσιαστική προσέγγιση.

Στα παραπάνω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε και τις διαχρονικές αδυναμίες του εκπαιδευτικού μας συστήματος το οποίο, όπως είπε, εμείς οι πολιτικοί επιβάλλεται να κοιτάξουμε κατάματα και με ευθύνη.

Ο κ. Παπούλιας έκλεισε με τη βεβαιότητα ότι και αυτή η κρίση θα ξεπεραστεί από τον ελληνικό λαό ο οποίος «έχει μέσα του δυνάμεις, αλλά το ζητούμενο, σημείωσε, είναι να την ξεπεράσουμε με το λιγότερο οδυνηρό τρόπο ιδίως για τον απλό πολίτη και την μικρή επιχείρηση.»

Ο πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, εξέφρασε την αμέριστη αλληλεγγύη του προς το χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τόνισε τη σημασία του στην παραγωγική διαδικασία και στον τομέα της απασχόλησης -προσφέρει επτά στις δέκα νέες θέσεις εργασίας- και επανέλαβε τη ρήση του Μπόλντον «οι μικρομεσαίες εάν δεν υπήρχαν θα έπρεπε να τις εφεύρουμε».

Έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ενισχύει οικονομικά και θεσμικά τον κλάδο ως προς την ανταγωνιστικότητα τις κατευθύνσεις της ποιότητας, της πιστοποίησης, της τυποποποίησης και της καινοτομίας.

Η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά αναφερόμενη στο νεοδιαμορφωμένο περιβάλλον της ανασφάλειας και αβεβαιότητας που δημιούργησε η παγκόσμια κρίση, είπε ότι καλούμαστε όλοι να αντεπεξέλθουμε αντιλαμβανόμενοι τις επιπτώσεις που βιώνουν εντονότερα οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) με την έλλειψη ρευστότητας. Η υπουργός βεβαίωσε τους συνέδρους για το ειλικρινές ενδιαφέρον του υπουργείου κυρίως σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση των βιώσιμων θέσεων εργασίας και υπογράμμισε την ύπαρξη ολοκληρωμένου σχεδίου δράσης για την ομαλή προσαρμογή της αγοράς και την εξουδετέρωση των επιπτώσεων της κρίσης από τις επιχειρήσεις. Στο υπουργείο πρόσθεσε αναπροσαρμόζουμε τις δράσεις και τις πολιτικές, επιταχύνοντας τις ενέργειες για την αντιμετώπιση των προβλημάτων με επίκεντρο τις ευάλωτες ομάδες παραγωγής, όπως τις κατασκευές, τον τουρισμό και το λιανικό εμπόριο. Ο συνολικός προϋπολογισμός αυτών των δράσεων που ήδη υλοποιούνται για την ενίσχυση των ΜΜΕ ανέρχεται άνω 3,239 δισ. ευρώ ενώ για ενδοεπιχειρησιακή κατάρτιση και επανακατάρτιση σε κάθε κλάδο επαγγελματικής δράσης ανέρχονται στα 250 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, η κα Πετραλιά αναφέρθηκε στη νέα οικονομική ενίσχυση του ΟΑΕΕ με ένα δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό και στην στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τα γεγονότα του Δεκεμβρίου με το ποσό των δώδεκα εκατομμυρίων ευρώ.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στον ευρωπαϊκό συντονισμό για την εξεύρεση κοινής λύσης υπέρβασης των επιπτώσεων της κρίσης της ΜΜΕ. Βεβαίωσε τους συνέδρους ότι η Πολιτεία και το υπουργείο είναι στο πλευρό των 940.000 επιχειρήσεων του κλάδου, προσπαθώντας στο πλαίσιο του δυνατού και ρεαλιστικού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσθεσε, εντάσσεται η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων για την ομαλή πορεία της αγοράς. Με το «εργαλείο» του ΤΕΜΠΕ σε πρώτη φάση καλύφθηκαν 27.300 επιχειρήσεις (με δυναμικό κάτω των 49 ατόμων) και αναμένεται η ενίσχυση άλλων 50.000. Ανακοίνωσε ότι προχωρά το πρόγραμμα ΕΠΑΝ 2 για την κήρυξη της επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας στους τομείς που προανέφερε ο κ. Σιούφας, με το ποσό των 6,2 δις ευρώ από τον προϋπολογισμό. Επίσης ενισχύεται η γυναικεία και νεανική επιχειρηματικότητα ενώ υπάρχουν και τα κουπόνια καινοτομίας για τη σύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια.

Τέλος, ανακοίνωσε ότι στον τομέα της τυποποίησης προωθούνται οι πράσινες πολιτικές που αφορούν και την προστασία του περιβάλλοντος και ότι μέχρι τον Οκτώβριο θα έχει υλοποιηθεί το 40% αυτών των προγραμμάτων, αξιοποιώντας κονδύλια τρία δις ευρώ.

Στους χαιρετισμούς τους οι Γ. Μαυρίκος από το ΚΚΕ και Αλέκος Αλαβάνος από το ΣΥΝ διαβεβαίωσαν τους επαγγελματοβιοτέχνες για την ειλικρινή συστράτευση τους στα δίκαια αιτήματά τους ενώ με αφορμή τις ευρωεκλογές τους κάλεσαν να αντιληφθούν τους κύριους υπεύθυνους της σημερινής κρίσης όπως ο καπιταλισμός, τα μονοπώλια και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα κλπ.

Ειδικότερα ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης χαρακτήρισε την κυβέρνηση «ακυβέρνητο καράβι χωρίς μηχανές και τιμόνι εν μέσω κρίσης» που δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του κλάδου, τον οποίο κάλεσε στο πλαίσιο εγκαθίδρυσης ειλικρινών σχέσεων στη μεγάλη συμμαχία που διαμορφώνεται για να επιφέρει την εκλογική ανατροπή όπου «το ΠΑΣΟΚ και πρόεδρος του Γεώργιος Παπανδρέου χαράζουν το δρόμο για μια δίκαιη κοινωνία με πυλώνα της ΜΜΕ».

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος, στον χαιρετισμό του, τόνισε ότι μεσούσης της κρίσης είναι επιβεβλημένος ο σχεδιασμός ενός άλλου μοντέλου ανάπτυξης στην Ελλάδα που δεν θα βασίζεται στην υπερσυγκέντρωση των οικονομικών δραστηριοτήτων σε λίγους. Αυτό το μοντέλο πρέπει να είναι, τόνισε, ασφαλές, ποιοτικό και παραγωγικό ενώ το κυρίαρχο διακύβευμα σήμερα, το οποίο απαιτεί και τις κατάλληλες πολιτικές προϋποθέσεις είναι ο ίδιος ο εκδημοκρατισμός της οικονομικής πολιτικής, έτσι ώστε οι κρίσιμες επιλογές να μην εξυπηρετούν και εκτρέφουν πανίσχυρα και ανεξέλεγκτα οικονομικά συμφέροντα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)