Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Το Δημόσιο εντός 30 ημερών θα πρέπει να πληρώνει τις ΜμΕ
Ημερομηνία: 09/04/2009

Προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των καθυστερημένων πληρωμών από τις δημόσιες αρχές, που πλήττει κυρίως τις ΜμΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε χθες στους «27» μια σειρά αλλαγών της οδηγίας που υφίσταται από το 2000. Ταυτόχρονα, αποφάσισε να καθιερώσει νέους αυστηρότερους στόχους για την καταβολή κονδυλίων της Ε.Ε., τα οποία τελούν υπό την άμεση διαχείρισή της.

Σχετικά με το θέμα των πληρωμών σε εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των εταιριών και των δημόσιων αρχών, η Επιτροπή εκτιμά ό,τι παρά τις κάποιες βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια, σημειώνονται ακόμη καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα να οδηγούνται ακόμη και σε πτώχευση επιχειρήσεις και εταιρίες, ιδίως ΜμΕ, αφού με αυτό τον τρόπο παρεμποδίζεται η ανάπτυξή τους.

Τα βασικά σημεία των αλλαγών που προτείνει η Επιτροπή είναι τα εξής:

- Κατά κανόνα, οι δημόσιες αρχές πρέπει να καταβάλλουν τις πληρωμές εντός 30 ημερών, διαφορετικά θα πρέπει να καταβάλλουν τόκους, αποζημίωση για το κόστος είσπραξης και μία κατ΄ αποκοπή αποζημίωση 5% του οφειλόμενου ποσού, με ημερομηνία αφετηρίας του υπολογισμού την 1η ημέρα της καθυστέρησης. Σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις, οι περίοδοι πληρωμής μπορούν να είναι μεγαλύτερες.

- Η ελευθερία σύναψης σύμβασης είναι σεβαστή στις σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων, ωστόσο, σε περίπτωση καθυστέρησης, οι επιχειρήσεις θα έχουν το δικαίωμα απαίτησης τόκου καθυστέρησης πληρωμής και αποζημίωση για τις δαπάνες είσπραξης.

- Ενισχύονται οι κανόνες για τις κατάφωρα καταχρηστικές συμβάσεις.

Oσον αφορά την απόφαση για την επιτάχυνση της καταβολής κονδυλίων της Ε.Ε. που τελούν υπό την άμεση διαχείριση της Επιτροπής, βασικός στόχος των προτάσεων είναι η επίσπευση της ροής κεφαλαίων προς τους δικαιούχους, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις είναι μικρές επιχειρήσεις και τοπικές αρχές διαχείρισης. Θα καλύπτουν κονδύλια ύψους 15 δισ. ευρώ, για τα οποία προβλέπεται συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα πληρωμών και αφορούν τομείς όπως η έρευνα, η παιδεία, η ενέργεια και οι μεταφορές. Eνας από τους πρωταρχικούς στόχους είναι να συντομευτεί από 30 σε 20 ημέρες ο χρόνος που απαιτείται για την αρχική προχρηματοδότηση κοινοτικών επιχορηγήσεων και συμβάσεων.

Πηγή: express.gr

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)