Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
ΥΠΕΧΩΔΕ: Επιμένει στους περιορισμούς για τα φωτοβολταϊκά εκτός σχεδίου
Ημερομηνία: 17/07/2009

ΥΠΕΧΩΔΕ: Επιμένει στους περιορισμούς για τα φωτοβολταϊκά εκτός σχεδίου
17 Ιουλίου 2009, 00:02

Επιμένει το ΥΠΕΧΩΔΕ στις αρτιότητες των γηπέδων για φωτοβολταϊκά ισχύος από 20 έως 150 KW, απαντώντας στα δημοσιεύματα που αναφέρονταν σε κυβερνητικό αλαλούμ για την εγκατάσταση αντίστοιχων συστημάτων στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης όταν είχε εξαγγείλει το μέτρο δεν έβαζε περιορισμούς στα όρια αρτιότητας κάτι που ανέτρεψε η ΚΥΑ που υπέγραψε το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 6 Ιουλίου.

Σύμφωνα με το υπουργείου οι ρυθμίσεις για τα φωτοβολταϊκά εντάσσονται στα πλαίσια των κατευθύνσεων του Ειδικού Πλαισίου για τις ΑΠΕ και στους απαραίτητους όρους για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Με την σχετική ΚΥΑ το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει ότι αποφεύγεται η αθρόα εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε κάθε πιθανή επιφάνεια στο σύνολο της έκτασης των εκτός σχεδίου περιοχών, προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό και την αισθητική του τοπίου.

Το υπουργείο τονίζει ότι οι ενέργειες της ΡΑΕ πρέπει να είναι σύμφωνες με την Κοινή Υπουργική Απόφαση των δύο Υπουργών ΠΕΧΩΔΕ και Ανάπτυξης, στην οποία περιλαμβάνονται οι ανωτέρω ρυθμίσεις. Στην ΡΑΕ εκκρεμούν προς έγκριση πάρα πολλές αιτήσεις για φωτοβολταϊκά συστήματα άνω των 150 KW, που δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις της παραπάνω ΚΥΑ.

Επισημαίνεται πάντως από το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι η ΚΥΑ (άρθρο 4) αναφέρει ότι ο περιορισμός της αρτιότητας δεν ισχύει για όσους έχουν λάβει ήδη τις αποφάσεις εξαίρεσης από την ΡΑΕ.

Ωστόσο αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι αποφάσεις εξαίρεσεις έοχυν εκδοθεί συνικά για περίπου 3.200 αιτήσεις, ενώ εκκρεμούν προς αξιολόγηση πε΄ριπου 3.000 ακόμη...

Κατά τη μελέτη του Ειδικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας προέκυψε ότι η χώρα μας θα έχει ενέργεια από Ανανεώσιμες Πηγές με την εξής αναλογία: αιολική ενέργεια 78%, μικρά υδροηλεκτρικά έργα 11%, βιομάζα 8%, φωτοβολταϊκά και γεωθερμία 3%.

 

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)