Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
«Πράσινο» Ταμείο και ισχυρές επενδύσεις
Ημερομηνία: 05/03/2009

«Πράσινο» Ταμείο και ισχυρές επενδύσεις
5 Μαρτίου 2009, 21:25

της Μαριάννας Τζάννε

Υποσχέσεις για την δημιουργία μιας «πράσινης» βιομηχανίας που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε τομείς όπως οι κατασκευές, ο τουρισμός, η γεωργία και η καθαρή ενέργεια έδωσε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, παρουσιάζοντας την στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για την «πράσινη» ανάπτυξη.

Ως μεγάλη πρόκληση αναφέρθηκε η εξοικονόμηση ενέργειας με τη δημιουργία ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων σε γραφεία, κατοικίες, σχολεία και ξενοδοχεία, σχέδιο που όπως τόνισε θα γεννήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον τομέα των κατασκευών που πλήττονται ιδιαίτερα από την οικονομική κρίση και θα εξοικονομήσει στο κράτος και τους ιδιώτες πολλούς πόρους.

Τόνισε επίσης ότι η μετάβαση στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο θα πρέπει να γίνει με ισχυρές δημόσιες επενδύσεις και με την δημιουργία ενός πράσινου ταμείου, στο οποίο θα συμμετέχουν ιδιωτικά και δημόσια κεφάλαια που θα χρηματοδοτήσουν την βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος.

Παρουσιάζοντας τις βασικές προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ στον τομέα της ενέργειας και του κλίματος, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η στρατηγική του κόμματος επικεντρώνεται στη αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και κατ΄ επέκταση στη μείωση των εκπομπών άνθρακα ως το 2020 και στην απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με ορίζοντα το 2050. Όπως είπε η ΔΕΗ θα πρέπει να πρωτοστατήσει στον τομέα αυτό και τόνισε ότι οι μεγάλες επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά, σε ανεμογεννήτριες και στο φυσικό αέριο θα φέρουν πολλαπλά κέρδη. Ο κ. Παπανδρέου έφερε ως πρότυπο παράδειγμα την Δανία. «Πριν από 12 χρόνια στο νησί SAMSO ξεκίνησε ένα πράσινο πρόγραμμα ανάπτυξης, που σήμερα έχει ως αποτέλεσμα το 100% της παραγόμενης ενέργειας να προέρχεται από αιολική και ηλιακή ενέργεια και από βιομάζα. Μη μου πείτε ότι η Δανία έχει περισσότερο ήλιο ή άνεμο από εμάς» αναρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι το 2012, η χώρα μας θα κληθεί να δημοπρατήσει δικαιώματα ρύπων αξίας πάνω από 2 δις. ευρώ, νούμερο που όπως τόνισε αντιστοιχεί με τα 2/3 της κοινοτικής επιδότησης του ΕΣΠΑ. «Αυτά τα χρήματα θα πληρώσουν οι μεγάλοι ρυπαντές της βιομηχανίας και κυρίως η ηλεκτροπαραγωγή και θα εισπράξει το κράτος». Ο κ. Παπανδρέου, είπε ότι σε ετήσια βάση με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε ως κράτος να αυξήσουμε την βασική σύνταξη των αγροτών και των ανασφάλιστων ώστε να διαμορφωθεί στα 550 ευρώ. Επιπλέον θα μπορούσε το κράτος να χορηγήσει το ΕΚΑΣ σε 300.000 επιπλέον συνταξιούχους και να αυξηθούν κατά 40% οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Ιδιαίτερο βάρος έριξε ο Πρόεδρος του Κινήματος στην προστασία των φυσικών πόρων, των δασών, των νερών και των προστατευόμενων περιοχών.

Αναφερόμενος στα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα της εποχής μας χαρακτήρισε τον Ασωπό «φορέα νόσων για όσους χρησιμοποιούν τα νερά του» και υπογράμμισε ότι εάν στην Αττική δεν κάνουμε κάτι στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, σε δέκα χρόνια θα χρειαστούμε άλλες έξι χωματερές. Αυτό ισοδυναμεί με 3.000 στρέμματα γης τα οποία όπως είπε θα αχρηστευτούν μόνο και μόνο για να θάψουμε τα περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους που παράγονται ετησίως.

Υπέρ της δημιουργίας ενός πράσινου ταμείου τάχθηκε και ο Κοινοτικός Επίτροπος για το περιβάλλον κ. Σταύρος Δήμας, ο οποίος συμμετείχε στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι oi πράσινες επενδύσεις αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κλιματικής κρίση.

 

Πηγή : http://www.protothema.gr/content-perivallon.php?id=25431

 

 

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)