Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Τέλος στο εμπόριο αδειών φωτοβολταϊκών
Ημερομηνία: 06/04/2009

Φρένο στο εμπόριο των αδειών φωτοβολταϊκών έργων, το οποίο έχει λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις προκαλώντας αύξηση του κόστους των σχετικών επενδύσεων μέχρι και 20%, επιχειρεί να βάλει το Yπουργείο Ανάπτυξης με σχετική διάταξη που συμπεριλήφθηκε σε νομοσχέδιο του Yπουργείου Εσωτερικών με θέμα την ίση μεταχείριση ανδρών και γυναικών όσον αφορά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες.

Συγκεκριμένα το άρθρο 19 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι οι άδειες παραγωγής ή αποφάσεις εξαίρεσης για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκούς σταθμούς δεν επιτρέπεται να μεταβιβασθούν πριν από την έναρξη λειτουργίας των σταθμών. Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται η μεταβίβαση εφόσον το εταιρικό κεφάλαιο της εταιρίας προς την οποία γίνεται μεταβίβαση κατέχεται εξ ολοκλήρου από τη μεταβιβάζουσα εταιρία.

Η πρόβλεψη αυτή δεν αφορά εκκρεμείς κατά τον χρόνο της δημοσίευσης του νόμου αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας καθώς και αιτήσεις για τις οποίες έχει γνωμοδοτήσει θετικά η ΡΑΕ χωρίς ωστόσο να έχει εκδοθεί η σχετική απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου η ρύθμιση αυτή γίνεται προκειμένου το πλεονέκτημα που απέκτησαν εταιρίες που υπέβαλαν αίτηση για απόκτηση άδειας εγκατάστασης φωτοβολταϊκού σταθμού, εντός προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος, το οποίο εν τω μεταξύ έχει λήξει, να μη γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το εμπόριο αδειών φωτοβολταϊκών έργων έχει λάβει σοβαρές διαστάσεις (όπως στο παρελθόν συνέβη και με τα αιολικά έργα) προκαλώντας αύξηση του κόστους των επενδύσεων μέχρι και 20%, αφού στην «αγορά» οι άδειες μεγάλων έργων πωλούνται από 800.000 έως και 1 εκατ. ευρώ ανά MW, ενώ οι άδειες μικρών έργων (των λεγόμενων εξαιρέσεων) πωλούνταν μέχρι και 200.000 ευρώ, ανάλογα με την περιφέρεια και κατ΄ επέκταση το ύψος της επιδότησης.

Εξάλλου, στο ίδιο νομοσχέδιο συμπεριλαμβάνεται και μια σειρά άλλων διατάξεων για θέματα του Yπουργείου Ανάπτυξης και συγκεκριμένα:

Ορίζεται ο πίνακας των ιδιοκτητών που θα αποζημιωθούν λόγω απώλειας των περιουσιών τους από τη δημιουργία του ταμιευτήρα του υδροηλεκτρικού έργου της Μεσοχώρας.

Παρέχεται η δυνατότητα σε κατόχους άδειας συμμετοχής σε κυριακάτικες αγορές να συμμετέχουν και σε εμποροπανηγύρεις, ενώ παράλληλα καθιερώνεται η δημόσια κλήρωση ως τρόπος χορήγησης αδειών για εμποροπανηγύρεις και κυριακάτικες αγορές.

Λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τους Eλληνες Tσιγγάνους ΡΟΜ ως προς τη δυνατότητά τους για απόκτηση άδειας υπαίθριου εμπορίου και άδειας συμμετοχής σε λαϊκές αγορές.

Δίνεται η δυνατότητα σε κεφαλαιουχικές εταιρίες των επιμελητηρίων να εντάσσονται στις διατάξεις του εκάστοτε αναπτυξιακού νόμου αλλά και στα κίνητρα των ευρωπαϊκών κοινοτικών προγραμμάτων.

Παρέχεται η δυνατότητα στο ΚΑΠΕ να διαχειρίζεται προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, προώθησης ΑΠΕ.

Mειώνεται το ελάχιστο ποσό του μετοχικού κεφαλαίου των Εταιριών Περιορισμένης Ευθύνης (ΕΠΕ), από τα 18.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα, στα 4.500 ευρώ.

Προβλέπεται κατ΄ εξαίρεση και με την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης (KYA) η δυνατότητα επιχορήγησης από το ΠΔΕ της HELEXPO για τη δημιουργία μόνιμου εκθεσιακού χώρου στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου.

Πηγή: express.gr

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)