Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 17-4-2009
Ημερομηνία: 17/04/2009

Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις των εκπροσώπων του επιχειρηματικού κόσμου της Λάρισας για το επόμενο διάστημα, καθώς κάνουν λόγο για επιδείνωση της ανεργίας, αλλά και των ακάλυπτων επιταγών. «Τα χειρότερα είναι ακόμη μπροστά μας», επισήμαναν στην «Ε» τόσο ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, Δημήτρης Γκουντόπουλος, όσο και ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ, Νίκος Ρώμνιος, τονίζοντας, παράλληλα, πως το φθινόπωρο θα είναι ακόμη πιο δύσκολη η κατάσταση, ιδίως εάν επιβεβαιωθούν τα χειρότερα σενάρια για τη θερινή σεζόν του τουριστικού κλάδου.

Οι δύο πρόεδροι χαρακτήρισαν αναμενόμενη την αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, ενώ για τους ίδιους είναι επίσης αναμενόμενη ανάλογη πορεία και τους επόμενους μήνες.
Δεν περίμεναν την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικών φορέων της Λάρισας για να πληροφορηθούν το ότι οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις των προηγούμενων ετών δεν έπιασαν τόπο -το βιώνουν σε καθημερινή βάση εδώ και αρκετούς μήνες, με φόντο τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Ο κ. Γκουντόπουλος χαρακτήρισε σκληρά τα μέτρα που προτείνει η ΤτΕ, καθώς, όπως υποστήριξε και πάλι την πληρώνουν οι εργαζόμενοι. «Αν δεν υπάρξει ενίσχυση των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, δεν είναι δυνατόν να τονωθεί η κατανάλωση», επισήμανε ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ, υπενθυμίζοντας πως οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης των προηγούμενων ετών στην Ελλάδα, βασίστηκαν κατά ένα μεγάλο μέρος στα ΚΠΣ, αλλά κατά το μεγαλύτερο μέρος στην ιδιωτική κατανάλωση, η οποία, ωστόσο, δεν ήταν υγιής, μιας και «τρεφόταν» από τον ολοένα και διογκούμενο δανεισμό. Τουτέστιν, το στοπ στο δανεισμό σήμανε στοπ στην κατανάλωση και συνεπώς, μηδενική ανάπτυξη.

«Περιμέναμε ότι οι εκτιμήσεις της ΤτΕ θα κινούνταν στο 0,5% που ήταν οι εκτιμήσεις του κυβερνητικού επιτελείου. Τελικά, ο κ. Προβόπουλος μάλλον προς τις εκτιμήσεις του κ. Αλμούνια κλίνει», επισήμανε με τη σειρά του ο κ. Ρώμνιος.

ΑΚΑΛΥΠΤΕΣ

Ο κ. Γκουντόπουλος υπογράμμισε ακόμη ότι τα κυβερνητικά μέτρα αποδεικνύονται αναποτελεσματικά, καθώς η κατανάλωση δεν έχει ενισχυθεί. Εξ ου και το αναμενόμενο της έκρηξης των ακάλυπτων επιταγών (+242% τον Μάρτιο), φαινόμενο το οποίο θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση σίγουρα και τον Απρίλιο, αλλά και το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΛ.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι επισημάνσεις του κ. Ρώμνιου, ο οποίος είπε πως ακόμη και με τις τράπεζες να είναι πολύ προσεκτικές στο θέμα των επιταγών, το φαινόμενο θα θεριεύει - «μέχρι τον Ιούλιο, έτσι θα πάμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

ΑΝΕΡΓΙΑ

Οι επικεφαλής των δύο φορέων εμφανίστηκαν ιδιαίτερα θορυβημένοι στο θέμα της υποχώρησης της απασχόλησης, καθώς εκτιμούν ότι η ανεργία θα αυξηθεί και πως από τον Σεπτέμβριο «θα μετράμε πληγές». Με βάση τα στοιχεία της ΕΣΥΕ για τον Ιανουάριο του 2009, η ανεργία στη Θεσσαλία βρίσκεται επισήμως στο 9,4% (ανεπισήμως εκτιμάται ότι είναι πολύ μεγαλύτερο το ποσοστό), από 7,6% που ήταν τον Ιανουάριο του 2008 -μια εκτίναξη της τάξης του 23% σε δωδεκάμηνη βάση (!).

Ο κ. Γκουντόπουλος ανέφερε πως έχουν αρχίσει οι απολύσεις και στις μικρές επιχειρήσεις, ενώ ο κ. Ρώμνιος εκτίμησε πως στη βιομηχανία αναγκαστικά θα ενταθούν οι απολύσεις και/ή μειώσεις ωραρίων εργασίας, καθώς στο 70% οι επιχειρήσεις του κλάδου θα έχουν πολύ οριακά κέρδη ή ζημίες.

Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ σχολίασε ακόμη τις επισημάνσεις της ΤτΕ για το ασφαλιστικό, υπογραμμίζοντας πως επιβεβαιώνονται όλοι οι φορείς που από την αρχή των μεταρρυθμίσεων φώναζαν πως δεν γίνεται τίποτα έτσι. «Δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος -υπολογίζαμε ότι θα άντεχαν τρία με πέντε χρόνια- από τις προηγούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό και ήδη έχουν αρχίσει οι συζητήσεις και για άλλες αλλαγές», είπε χαρακτηριστικά. Κρίσιμο είναι και το θέμα της φετινής πορείας του τουριστικού κλάδου, καθώς από αυτό θα εξαρτηθεί η κατάσταση με την οποία θα έλθουν αντιμέτωπες οι τοπικές κοινωνίες το φθινόπωρο.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Τέλος, ο κ. Ρώμνιος υπογράμμισε πως το μόνο θετικό στοιχείο, μέσα σε όλα αυτά, είναι ο πληθωρισμός, που είναι στο 1,5%, αλλά ακόμη και αυτό δεν περνά στην πραγματική οικονομία, καθώς οι πραγματικές τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών είναι πιο υψηλές. Ο πρόεδρος του ΣΘΕΒ είπε ακόμη πως είναι πολύ θετική η εξέλιξη για τις δημόσιες επενδύσεις που προωθούνται μέσω της ΝΑΛ, τονίζοντας πως αναλόγως θα πρέπει να «ξεμπλοκάρουν» και να προχωρήσουν όλες οι επενδύσεις στην περιφέρεια -«χρειάζεται συναίνεση και σε πολιτικό επίπεδο», επανέλαβε για ακόμη μία φορά.

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)