Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Πτώση δείκτη οικονομικού κλίματος στον εγχώριο τομέα τεχνολογιών
Ημερομηνία: 07/05/2009

Πτώση του δείκτη οικονομικού κλίματος καταγράφεται κατά το α΄ τρίμηνο του 2009 στον εγχώριο τομέα τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών, ενώ μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στην κρίση εμφανίζουν οι επιχειρήσεις Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών σε σχέση με αυτές των υπολοίπων κλάδων, σύμφωνα με το νέο δελτίο οικονομικής συγκυρίας του τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), για το α΄ τρίμηνο του 2009 στην Ελλάδα, το οποίο ανακοινώθηκε σήμερα από το Παρατηρητήριο για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο δελτίο, όπως συμβαίνει στους περισσότερους κλάδους της οικονομίας κατά το α΄ τρίμηνο του 2009, αντίστοιχα πτωτικά κινείται ο δείκτης οικονομικού κλίματος στους κλάδους πληροφορικής και επικοινωνιών, σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2008, ακολουθώντας την τάση που επικρατεί πανευρωπαϊκά.

Οι επιχειρήσεις ΤΠΕ παραμένουν πιο ανθεκτικές σε σχέση με τις επιχειρήσεις των άλλων κλάδων, όπως φαίνεται και από τους δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών της Βιομηχανίας, των Υπηρεσιών και του Εμπορίου στον τομέα ΤΠΕ, οι οποίοι βρίσκονται σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους αντίστοιχους γενικούς δείκτες.

Αναλυτικότερα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ΤΠΕ στο πρώτο τρίμηνο του 2009 διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 83,5 μονάδες και κινήθηκε καθοδικά σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2008 (95,3 μονάδες).

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ κατά το α΄ τρίμηνο του 2009 καταγράφει σημαντική πτώση σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο και διαμορφώνεται στις 87,5 μονάδες, από 102,5 που ήταν το δ΄ τρίμηνο του 2008. Η πτώση των προσδοκιών στις Υπηρεσίες ΤΠΕ οφείλεται στην επιδείνωση όλων των επιμέρους στοιχείων δραστηριότητας που διαμορφώνουν το δείκτη: οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση της επιχείρησής τους και της ζήτησης επιδεινώθηκαν αισθητά, ενώ αρνητικές είναι και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στο Λιανικό Εμπόριο ΤΠΕ στο α΄ τρίμηνο του 2009 υποχωρεί κατά μέσο όρο στις 83,4 μονάδες, από τις 98,8 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο, καταγράφοντας έτσι πολύ χαμηλές επιδόσεις αντίστοιχες με αυτές του 2002. Αυτό οφείλεται στο ότι οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις του κλάδου αλλά και οι προβλέψεις για την βραχυπρόθεσμη εξέλιξη είναι δυσμενέστερες. Το επίπεδο των αποθεμάτων βρίσκεται σε ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα, όπως υποστηρίζουν οι περισσότερες επιχειρήσεις, με μια μικρή αύξηση του ποσοστού που δηλώνει ότι είναι υψηλό για την εποχή. Παρόλα αυτά, η επίδοση αυτή παραμένει υψηλότερη της συνολικής του Λιανικού Εμπορίου.

Οριακή είναι η πτώση που καταγράφει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία ΤΠΕ στο α΄ τρίμηνο του 2008, φθάνοντας τις 70,6 μονάδες από τις 72,6 μονάδες το προηγούμενο τρίμηνο, συνεχίζοντας να έχει τη χαμηλότερη επίδοση μετά το β΄ τρίμηνο του 2005. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως στις δυσμενείς εκτιμήσεις των βιομηχανικών επιχειρήσεων ΤΠΕ για το τρέχον επίπεδο τόσο των παραγγελιών όσο και της ζήτησης, ενώ παρόλο που ενισχύθηκε το ποσοστό εκείνων που κρίνουν ότι τα αποθέματα είναι σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, αυτά εκτιμώνται ως "κανονικά" από τις περισσότερες επιχειρήσεις (79%). Οι προβλέψεις σχετικά με τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της παραγωγής των επιχειρήσεων του κλάδου είναι περισσότερο αισιόδοξες και το 29% των επιχειρήσεων το α΄ τρίμηνο του 2009 (έναντι 4% του προηγούμενου τριμήνου) εκτιμά άνοδο.

Πηγή: express.gr

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)