Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Γερμανικό «ναι» στη στήριξη των αδύναμων της ευρωζώνης
Ημερομηνία: 21/02/2009
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ με τον Έλληνα ομόλογό του Γ.Παπαθανασίου

Η γερμανική κυβέρνηση συμφωνεί σε ένα πακέτο μέτρων για τη στήριξη των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αναχρηματοδότηση του χρέους τους, αν και όπως προκύπτει δεν έχουν ακόμη διαμορφωθεί συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις που έκανε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, έπειτα από σχετικό δημοσίευμα στο περιοδικό Der Spiegel.

Στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, το οποίο θα κυκλοφορήσει την ερχόμενη Δευτέρα, αναφέρονται δύο βασικά σενάρια που εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας:

Το ένα προβλέπει την έκδοση ομολόγου από μία χώρα με υψηλή πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως για παράδειγμα η ίδια η Γερμανία, για λογαριασμό του κράτους που έχει αυξημένες δανειακές ανάγκες, αλλά πληρώνει υψηλά επιτόκια για να δανειστεί στις διεθνείς αγορές.

Το δεύτερο προβλέπει την έκδοση ενός κοινού ευρω-ομολόγου από φερέγγυα κράτη.

Επίσης, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εξετάζει το ενδεχόμενο ενός ευρωπαϊκού πακέτου στήριξης των αδύναμων οικονομικά χωρών της ευρωζώνης, το οποίο μπορεί να οργανωθεί είτε μόνο από την ΕΕ είτε μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Έπειτα από το θόρυβο που προκάλεσε το δημοσίευμα, δηλώσεις έκανε για το θέμα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ, με τις οποίες επιβεβαίωσε την στροφή 180 μοιρών του Βερολίνου στο θέμα της στήριξης των χωρών που πληρώνουν πολύ υψηλά επιτόκια για να δανειστούν.

Έπειτα από συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον Σλοβένο ομόλογό του, δήλωσε ότι «έχει ξεκινήσει» η διαδικασία με την οποία τα ισχυρά οικονομικά κράτη θα εξετάσουν πως μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες που είναι σε δυσχερή θέση και προσέθεσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα να πει συγκεκριμένα μέτρα.

«Μία οικονομία, όπως αυτή της Γερμανίας, προφανώς στηρίζεται στην οικονομία των γειτονικών χωρών [...] Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μία διαδικασία ξεκινά τώρα για να εξεταστεί σε ποιο βαθμό μπορεί να υλοποιηθεί η εξωτερική βοήθεια μέσω των οικονομικά ισχυρών κρατών».

»Αυτή είναι μία διαδικασία που μόλις έχει ξεκινήσει και κανείς δεν μπορεί να πει ακόμα ποια μέτρα θα ληφθούν» προσέθεσε.

Την αλλαγή στάση της γερμανικής κυβέρνησης είχε δείξει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Πέερ Στάινμπρουκ.

Χθες, Πέμπτη, η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μάρκελ απέφυγε να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, προτιμώντας να κρατήσει κλειστά τα χαρτιά της, ενόψει -προφανώς- των σημερινών ανακοινώσεων, και είπε ότι «η ευρωζώνη είναι ισχυρή και το έχει αποδείξει».

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «δεδομένης της διεύρυνσης της απόκλισης στα επιτόκια κρατικού δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης, επιβάλλονται κοινά βήματα της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Eurogroup, για να συζητηθούν με τις ενδιαφερόμενες χώρες, μέτρα για την αντιστροφή αυτής της εξέλιξης».

«Δεν έχουμε καμία αμφιβολία για τη συνοχή της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης» διαβεβαίωσε το υπουργείο και διέψευσε τις πληροφορίες του Spiegel για «συγκεκριμένες» προτάσεις, ιδίως σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης των αδύναμων χωρών της ευρωζώνης, την ίδια ώρα που ο Στάινμαγιερ επιβεβαίωνε ότι η διαδικασία για τη λήψη ανάλογων μέτρων έχει δρομολογηθεί.

«Αργησαν, αλλά το κατάλαβαν»

Σε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, την Πέμπτη, με τίτλο «Η αναγκαιότητα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», αναφερόταν μεταξύ άλλων:

«Αργησαν, αλλά το κατάλαβαν: οι χώρες της ευρωζώνης εκφράζουν τώρα την επιθυμία τους για οικονομική βοήθεια σε περίπτωση ανάγκης προς εκείνες τις χώρες που πλήττονται σοβαρά από την κρίση, διότι έτσι στηρίζουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα, την ευρωζώνη.»

»Χώρες όπως η Ιρλανδία και η Ελλάδα πιθανόν να μην μπορούν σε λίγο να δανειστούν για να χρηματοδοτήσουν τις δαπάνες τους. Χωρίς βοήθεια ενδέχεται οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών να αποχωρήσουν από την ευρωζώνη για να αντεπεξέλθουν στην κρίση.»

»Ο υπουργός Οικονομικών Στάινμπρουκ απέκλειε μέχρι τώρα κάθε είδους βοήθεια και απαιτούσε να αναλάβουν όλες οι χώρες τις ευθύνες τους, υποστηρίζοντας ότι οι Γερμανοί πολίτες πληρώνουν ήδη πολλά. Το ζήτημα όμως είναι ότι εάν μια ευρωπαϊκή χώρα κηρύξει πτώχευση, αυτό αφορά σε όλες τις χώρες-μέλη της ευρωζώνης και της ΕΕ. Εάν δε αποσταθεροποιηθεί το ευρώ, ο Γερμανός πολίτης θα πληρώσει ακόμα περισσότερα.»

Πηγή: www.in.gr

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)