Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Συνεχής αστάθεια στην πολωνική αγορά συναλλάγματος – αρνητικές εξελίξεις στην πολωνική οικονομία
Ημερομηνία: 17/02/2009

ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ 
ΓΡΑΦΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ 
47/51, KRAKOWSKIE PRZEDMIESCIE STR.
00-071 ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΠΟΛΩΝΙΑ
ΤΗΛ.: 0048 22 8264828
FAX : 0048 22 8264008
E-Mail: ecocom-warsaw@mfa.gr
E-Mail: ecotrade@greece.pl

 

ΘΕΜΑ : «Συνεχής αστάθεια στην πολωνική αγορά συναλλάγματος – αρνητικές

εξελίξεις στην πολωνική οικονομία».

Η ένταση της διεθνούς οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσεως και η συνεχής αστάθεια και αβεβαιότητα που επικρατεί, όσον αφορά τις εξελίξεις και επιπτώσεις της κρίσεως στα διάφορα μεγέθη της πολωνικής οικονομίας, επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο το μακροοικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι συνεχείς διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας του πολωνικού ζλότυ έναντι των κυριότερων ξένων νομισμάτων (Ευρώ, Αμερικανικό Δολάριο, Λίρα Βρετανίας και Ελβετικό Φράγκο), οι πτωτικές τάσεις και η εξασθένισή του δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε διάφορους τομείς και επιβαρύνουν την ήδη αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί.

Τόσο οι τράπεζες όσο και οι καταθέτες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, ευρίσκονται υπό καθεστώς συνεχούς πιέσεως αδυνατώντας, στην μεγαλύτερή τους πλειοψηφία, να προβούν σε οποιαδήποτε πρόβλεψη.

Στα χορηγούμενα σε ξένο νόμισμα δάνεια οι δανειολήπτες υποχρεούνται να καταβάλλουν πολύ μεγαλύτερες δόσεις από τα αρχικώς συμφωνηθέντα. Τα νέα δεδομένα στην αγορά συναλλάγματος δημιουργούν αρκετά προβλήματα, τόσο στους δανειολήπτες που υποχρεούνται σε αναγκαστική αφαίμαξη ή και μείωση του εισοδήματός τους, όσο και στις τράπεζες που αντιμετωπίζουν πλέον αρκετές δυσκολίες στις χορηγήσεις νέων δανείων σε ξένο νόμισμα. Παράλληλα και για τους ίδιους λόγους οι καταθέσεις σε ξένο νόμισμα γίνονται, όλο και λιγότερο ελκυστικές. Η κατάσταση μεταβάλλεται με τέτοιους ρυθμούς, ώστε η διαφορά μεταξύ των χορηγούμενων δανείων και του ύψους των καταθέσεων στα τέλη του 2008 ήταν μεγαλύτερη από 60 δις ζλότυ περίπου. Στα τέλη του 2007 αντιστοίχως η συνολική αξία των καταθέσεων στις τράπεζες ήταν ίση περίπου με την αξία των χορηγούμενων δανείων. Η δυσαναλογία αυτή που δημιουργείται έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των τραπεζών στις χορηγήσεις και εγκρίσεις νέων δανείων, ώστε να περιορισθούν οι κάθε είδους κίνδυνοι και στρεβλώσεις που τυχόν προκύψουν.

Σε συνδυασμό με την ανωτέρω περιγραφόμενη κατάσταση τα επίσημα στοιχεία της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Πολωνίας (GUS) καταδεικνύουν τις αρνητικές επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κρίσεως σε διάφορα μεγέθη της πολωνικής οικονομίας, αλλά και τα περιορισμένα περιθώρια κινήσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβερνήσεως, ώστε να θωρακισθεί η οικονομία στο μέγιστο δυνατό βαθμό.

Οι ρυθμοί ανάπτυξης για το 2008 είναι πολύ χαμηλότεροι συγκριτικά προς το 2007. Η αύξηση του ΑΕΠ κυμάνθηκε σε ποσοστό 4,8% έναντι 6,7% το 2007.

Η ετήσια αύξηση της συνολικής ζήτησης κυμάνθηκε για όλο το 2008 σε 4,8%, έναντι 8,6% για το 2007, ενώ η δυναμική της ιδιωτικής κατανάλωσης παραμένει στα ίδια επίπεδα και για το 2008 (5,4%), έναντι 5% για το 2007.

Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων είναι επίσης αρκετά χαμηλή και κυμάνθηκε για το 2008 στα επίπεδα του 5,3%.

Οι χαμηλές επιδόσεις των περισσοτέρων μεγεθών δικαιολογούνται από την εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία που επικρατεί στο διεθνές οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ οι εξελίξεις προοιωνίζονται αρκετά δυσάρεστες και επιβάλλουν τη λήψη άμεσων ενισχυτικών και διορθωτικών μέτρων στα οποία άλλωστε, όπως έχει γίνει γνωστό, προτίθεται να προβεί το οικονομικό επιτελείο της πολωνικής κυβερνήσεως.

Ο Προϊστάμενος

Θεόδωρος Ξυπολιάς

Σύμβουλος Β΄Ο.Ε.Υ.

 

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)