Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
Αυστηρούς κανόνες και διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα στηρίζει η ΕΕ
Ημερομηνία: 22/02/2009

Στην αναγκαιότητα διεθνών κανόνων ρύθμισης και εποπτείας των χρηματοοικονομικών αγορών και των κερδοσκοπικών κεφαλαίων συμφώνησαν οι ηγέτες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών οικονομιών στη σύνοδο που φιλοξένησε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με στόχο το συντονισμό της ΕΕ εν όψει της Συνόδου Κορυφής της G20 στις 2 Απριλίου στο Λονδίνο.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι υπουργοί Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ένωσης που παρέστησαν στη σύνοδο του Βερολίνου συμφώνησαν επίσης στην ανάγκη για μεγαλύτερες δικλείδες ασφαλείας κατά των «φορολογικών παραδείσων» και στο διπλασιασμό των πόρων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Κατά τη διάρκεια της συνόδου ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν προειδοποίησε επίσης κατά της επιστροφής στον προστατευτισμό εν μέσω της σαρωτικής οικονομικής κρίσης.

Στα συμπεράσματα της συνάντησης στο Βερολίνο υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα δομικών μεταρρυθμίσεων και επικέντρωσης των προσπαθειών στις δημόσιες δαπάνες ώστε να αντιμετωπισθεί η παγκόσμια κρίση, η οποία όπως υπογραμμίστηκε απαιτεί παγκόσμια λύση.

«Υπογραμμίσαμε σήμερα για μία ακόμη φορά την πεποίθησή μας ότι όλες οι αγορές, όλα τα προϊόντα και οι μετέχοντες πρέπει να υπόκεινται στην κατάλληλη εποπτεία ή ρύθμιση, χωρίς εξαίρεση και ανεξάρτητα από την χώρα ή τον τόπο στον οποίο εδρεύουν» αναφέρει η Ανγκελα Μέρκελ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε εκ μέρους των συμμετεχόντων μετά το πέρας της συνόδου.

Οι μετέχοντες -Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Ισπανία, Ολλανδία και Τσεχία- συμφώνησαν σε επτά σημεία-κλειδιά. Τελικό κείμενο συμπερασμάτων δεν δόθηκε στη δημοσιότητα προκειμένου να ενημερωθούν πρώτα τα κράτη-μέλη που δεν παρέστησαν στη σύνοδο.

Οι προτάσεις που κατατέθηκαν στη σύνοδο του Βερολίνου θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 19-20 Μαρτίου και εν συνεχεία θα παρουσιαστούν στη σύνοδο της G20, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 2 Απριλίου στη βρετανική πρωτεύουσα.

«Ένα καθαρό μήνυμα και συγκεκριμένη δράση απαιτούνται για τη δημιουργία εμπιστοσύνης στις αγορές και για να μπει ο κόσμος ξανά σε πορεία μεγαλύτερης ανάπτυξης και απασχόλησης» είπε η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία είχε τη στήριξη των Ευρωπαίων ηγετών στο κάλεσμά της για μία νέα «Χάρτα βιώσιμης οικονομικής δραστηριότητας».

Η «Χάρτα» μεταξύ άλλων προβλέπει βελτίωση της διαφάνειας στις χρηματοοικονομικές αγορές, κανόνες για τις αμοιβές των διευθυντικών στελεχών και ισχυρότερο εποπτικό ρόλο για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Συγκεκριμένα για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη διπλασιασμού των πόρων του Οργανισμού και στην ανάληψη ευρύτερου ρόλου, όχι μόνο συνδρομής αλλά και πρόληψης. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν δήλωσε ότι το ΔΝΤ χρειάζεται πρόσβαση σε τουλάχιστον 500 δισ. δολάρια.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δηλώσει επανειλημμένα τις τελευταίες εβδομάδες ότι οι διαθέσιμοι πόροι του και οι δυνατότητες δανειοδότησης των χωρών που έχουν ανάγκη, κινδυνεύουν να εξανεμισθούν εάν η οικονομική κρίση διαρκέσει.

Newsroom ΔΟΛ

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)