Αρχική ΣελίδαΧάρτης ΠλοήγησηςΕπικοινωνία
Είσοδος Μελών
Γρήγορη Αναζήτηση
Παπακυριαζή 44
TK 41222, Λάρισα

τηλ: 2410 255388
φαξ: 2410 257522
email:
Ηλεκρονικές Υπηρεσίες Εγγραφή Μέλους Προσφορές – Ζητήσεις Εκθέσεις Προκηρύξεις Forum Χάρτης Πλοήγησης Επικοινωνία
«Μητέρα» της καινοτομίας η οικονομική κρίση
Ημερομηνία: 07/04/2009

Οι πρωτότυπες ιδέες που φιλοξενούνται στη διεθνή έκθεση εφευρέσεων που πραγματοποιείται στη Γενεύη της Ελβετίας και οι δηλώσεις πολλών από τους συμμετέχοντες οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η κρίση θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η μητέρα της καινοτομίας.


«Δείτε τι είχε συμβεί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο: Όταν οι άνθρωποι περνούσαν δύσκολους καιρούς, τότε ακριβώς έβρισκαν τις πιο απλές η φθηνές λύσεις» ανέφερε ο εφευρέτης του πρωτότυπου οχήματος μεταφοράς σκι. Η ιδέα προέκυψε επιστρέφοντας από ένα ταξίδι στην Αυστρία. «Η ανάγκη είναι η μητέρα των εφευρέσεων», σχολίασε.

Η Calexium, γαλλική εταιρεία παραγωγής περιφερειακών για υπολογιστές, συμμετέχει στην έκθεση με έναν email server που μπορεί να διαχειρίζεται με επισυναπτόμενα αρχεία μεγάλου μεγέθους. «Δε χρειαστήκαμε ποτέ χρηματοδότηση από τις τράπεζες, στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις, οπότε δε μας επηρεάζει ιδιαίτερα η κρίση» δήλωσε ο ιδρυτής της εταιρείας, Ντέιβιντ Ρενέ.

«Είναι πιθανό να εκμεταλλευτούμε το οικονομικό κλίμα και να ενεργήσουμε με βάση το συμφέρον των συνεργατών μας» εξήγησε. «Τους αρέσει πάντοτε η ιδέα ενός νέου προϊόντος που θα παρέχει πλεονέκτημα απέναντι στον ανταγωνισμό». Ο εφευρέτης ενός μηχανήματος που ξεφλουδίζει γαρίδες, ανέφερε ότι ήδη έχει υπάρξει τεράστιο ενδιαφέρον για την εφεύρεση του. Τέτοιες ιδέες είναι «ο καλύτερος τρόπος τόνωσης του ενδιαφέροντος των καταναλωτών» εξήγησε.

Το Διεθνές Σαλόνι Εφευρέσεων διεξάγεται τα τελευταία 37 χρόνια, ενώ οι τελευταίες διοργανώσεις του έχουν αποκτήσει μια χαρακτηριστική επαγγελματική αύρα. Από τους 70.000 επισκέπτες που το επισκέφτηκαν, περισσότεροι από τους μισούς ήταν βιομήχανοι, διανομείς, εισαγωγείς και επιχειρηματίες, σύμφωνα με τους διοργανωτές.

Ο Ζαν-Λουν Βινσέντ, ιδρυτής και πρόεδρος της έκθεσης, ανέφερε ότι οι ερασιτέχνες εφευρέτες αντιπροσωπεύουν σήμερα το 26% του συνόλου των εκθετών, σε αντίθεση με το 95% παλαιότερων διοργανώσεων. «Πλέον φιλοξενούμε μεγάλο αριθμό πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων που κατανοούν πλέον την εμπορική σημασία των εφευρέσεων τους», εξήγησε.

Περίπου 48 εφευρέσεις βραβεύτηκαν. Το μεγάλο βραβείο απέσπασε ο κινητός σαρωτής που αναπτύχθηκε από πανεπιστήμιο της Ρουμανίας, ο οποίος αυξάνει την ταχύτητα εκτελωνισμού εμπορευμάτων, δίνοντας τη δυνατότητα στους τελωνειακούς υπαλλήλους να ερευνήσουν φορτηγά και containers χωρίς να χρειαστεί να τα ανοίξουν. Ζυγίζει επτά τόνους, σημαντικά ελαφρύτερο από τα αντίστοιχα των είκοσι τόνων που χρησιμοποιούνται σήμερα και μπορεί να εντοπίσει αντικείμενα μήκους μέχρι τέσσερα χιλιοστά μέσα από ατσάλινο τοίχωμα πάχους 18 εκατοστών.

Παρά την απουσία κάποιων παραδοσιακών συμμετεχόντων στην έκθεση, ωστόσο υπήρξε μια συνεχής ροή εφευρετών που καθοδηγήθηκαν από την ανάγκη να βρεθούν λύσεις σε πολλά προβλήματα, επιχειρηματικής κυρίως φύσης. Το πανεπιστήμιο Τερενγκάνου της Μαλαισίας, ήταν μία από τις πιο ισχυρές συμμετοχές της έκθεσης, με καινοτόμες λύσεις για την ιχθυοκαλλιέργεια, τη χαρτογράφηση κοραλλιογενών υφάλων και ανανεώσιμης ενέργειας.

Όπως ανέφεραν πολλά στελέχη από τις εταιρείες που συμμετείχαν στην έκθεση, οι δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες δίνουν την ευκαιρία σε ανθρώπους να σκεφτούν νέα καινοτόμα προϊόντα και να ετοιμαστούν για το μέλλον. «Η Έρευνα και η Ανάπτυξη, αυτοί είναι οι δύο τομείς που δεν θα πρέπει ποτέ να κοπούν», τόνισαν.

Πηγή: www.kathimerini.gr

Ημερολόγιο Δραστηριοτήτων
Δεν υπάρχουν Δραστηριότητες
Δείτε όλες τις δραστηριότητες
Πίνακας Ανακοινώσεων
Δεν υπάρχουν Ανακοινώσεις
Δείτε όλες τις ανακοινώσεις
Δημοσκόπηση
“Καμία δημοσκόπηση που μπορείτε να συμμετέχετε δεν είναι διαθέσιμη την στιγμή αυτή.„
Αρχείο δημοσκοπήσεων
Το έργο αυτό συγχρηματοδοτείται σε ποσοστό 80% από την Ευρωπαϊκή Ένωση - Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ)