Νέο πακέτο για να ζωντανέψει η οικοδομή
Ημερομηνία: 21/04/2009

Τις προθέσεις της κυβέρνησης να αναλάβει ρόλο ...Μεσσία για να «αναστήσει» την αγορά ακινήτων, αποκάλυψε ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, που δήλωσε από την Ήπειρο όπου βρέθηκε για τον εορτασμό του Πάσχα ότι εξετάζεται πακέτο μέτρων για την οικοδομή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση μελετά μέτρα για τον «απεγκλωβισμό» των κατασκευαστών από τα υψηλά κόστη κατασκευής των τελευταίων ετών.

Θα χρησιμοποιήσει «καρότο» αλλά και «μαστίγιο» για να αποφασίσουν οι εργολάβοι να ρίξουν τις τιμές και να πάρει μπροστά η αγορά, χωρίς αυτοί να επαναπαύονται διαρκώς σε κέρδη περασμένων ετών και να αναμένουν πότε θα ξεπεραστεί η κρίση.

Η τακτική αυτή άλλωστε αποδείχτηκε ότι απομακρύνει τις αγοραπωλησίες, εκθέτοντας σε κίνδυνο την απασχόληση στον κλάδο.

Για να μπορέσει να πιέσει τους «κακούς εργολάβους», το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, τρεις άξονες:

· Να βάλει ξανά «στο παιχνίδι» τους αγοραστές, δίνοντας ως φορολογικό κίνητρο την επαναφορά της έκπτωσης των τόκων του στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας από το φορολογητέο εισόδημα (αντί για το τελικό ποσό φόρου).

· Να απεγκλωβίσει όσους κατασκευαστές πιέζονται πραγματικά να ρίξουν τις τιμές, επειδή είναι εκτεθειμένοι σε δάνεια, αλλά αδυνατούν επειδή έχτισαν με υψηλό κόστος υλικών. Πρόκειται κυρίως για νέους κατασκευαστές που, χωρίς να έχουν «παντελονιάσει» κέρδη από άλλες χρονιές, βλέπουν με τρόμο να μένει αδιάθετο το στοκ των ακινήτων τους. Ρόλο ... μεσίτη για λογαριασμό τους θα αναλάβει, όπως όλα δείχνουν, ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, που θα αξιοποιήσει τα υφιστάμενα απούλητα ακίνητα, πριν απαξιωθούν λόγω παλαιότητος.

· Να αυξήσει την προσφορά γης και ακινήτων, μέσω της ένταξης στο σχέδιο πόλεως πολεοδομημένων εκτάσεων, όπως σχεδιάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ.

Το πακέτο στήριξης της οικοδομής έχει έτσι ως στόχο να τονώσει την απασχόληση που πλήττεται από τη ραγδαία πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας (κατά 33,4% από την αρχή του έτους).

Παράλληλα θα φιλοτεχνήσει το «φιλολαϊκό» προφίλ της κυβέρνησης, ποντάροντας στο όνειρο του νεοέλληνα για ένα κεραμίδι.

Πίεση να ρίξουν τις τιμές

Την ίδια στιγμή, θα αναγκάζει και όσους κατασκευαστές μένουν «ταμπουρωμένοι» στα υπέρογκα «μαύρα» κέρδη περασμένων ετών, να ακολουθήσουν τον ανταγωνισμό, αντί να ελπίζουν στην οικονομική εξουθένωση των αντιπάλων τους που μπήκαν πιο πρόσφατα στην αγορά, αλλά πιάστηκαν στα δίχτυα της οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται κυρίως για νέους κατασκευαστές που πήραν σωρηδόν δάνεια έως το 2005 για να κτίσουν σπίτια «χωρίς ΦΠΑ». Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών τα απούλητα διαμερίσματα αυτής της κατηγορίας ανέρχονται περίπου σε 100.000.

Ωστόσο το υπουργείο Οικονομίας απορρίπτει την πρόταση των κατασκευαστών και της Ομοσπονδίας των Ιδιοκτητών για αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για μία τριετία, καθώς θα έστελνε ένα μήνυμα ανοχής στη φοροδιαφυγή και στο μαύρο χρήμα. σε μια περίοδο που δίνει τη «μάχη των εσόδων» και ευαγγελίζεται την πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΠΗΓΗ : ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ http://www.protothema.gr/content.php?id=29587 

 

Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας