Σε νέα αναθεώρηση του ελλείμματος προχωρά η κυβέρνηση, ώστε να προλάβει τις Βρυξέλλες
Ημερομηνία: 17/04/2009

Εκ νέου αναθεωρεί -για πέμπτη φορά- η κυβέρνηση τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008, το οποίο φαίνεται ότι διαμορφώθηκε στα -υψηλότατα- επίπεδα του 5%.

Οι νέες αυτές «διορθώσεις» και επαναπροσδιορισμοί κρίνονται αναγκαίοι προκειμένου να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις από στοιχεία που θα δημοσιεύσει η Eurostat στις 22 Απριλίου.


Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας μιλώντας στο Mega, «η αλληλογραφία με τις Βρυξέλλες συνεχίζεται και γίνονται οι απαραίτητες διορθώσεις προκειμένου να μην υπάρχουν υποσημειώσεις και αστερίσκοι στην έκθεση της Τετάρτης (22/4)».

Το υπουργείο Οικονομίας, βάσει όσων ανέφερε το Mega, έστειλε τη Μ.Πέμπτη νέα αναθεωρημένα στοιχεία στην Κομισιόν που ανεβάζουν το έλλειμμα στο 5% του ΑΕΠ έναντι 4,8%, που είχε ανακοινώσει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ΕΣΥΕ) στις 31 Μαρτίου.

Μετά τα νέα στοιχεία εκτιμάτο ότι και η Επιτροπή θα αναθεωρήσει τις προβλέψεις της για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2009. Οι ανακοινώσεις αναμένονται στις 4 Μαΐου.

Οι πληροφορίες στις οποίες παραπέμπει ο Τύπος της Μ.Παρασκευής θέλουν την Κομισιόν να εκτιμά το έλλειμμα του 2009 ελαφρώς κάτω από το 5% του ΑΕΠ, εκτίμηση που στηρίζεται τόσο στο ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση δεν πείθουν και τόσο τους Ευρωπαίους, αλλά και στην πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 0,5%.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο της Μ.Παρασκευής, το οικονομικό επιτελείο μελετά και νέα μέτρα, όπως η φορολόγηση στην αντικειμενική αξία των ημιυπαίθριων χώρων, η νομιμοποίηση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, η αύξηση των τελών κυκλοφορίας και των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα καύσιμα, στα ποτά και στα τσιγάρα.

Επίσης, σύμφωνα πάντοτε με την ίδια εφημερίδα, δεν πρέπει να αποκλείεται η επανεξέταση των τεκμηρίων διαβίωσης, η εφαρμογή του μέτρου των αποδείξεων και η αλλαγή των φορολογικών κλιμακίων.

Newsroom ΔΟΛ

Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας