Αυξάνονται κατά 33,3% από Μάιο η μονή και διπλή ταρίφα των ταξί
Ημερομηνία: 07/04/2009

Την κλιμακωτή αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης στα κόμιστρα των ταξί καθώς και το κόστος του ραντεβού, που θα ισχύει από την 1η Μαΐου ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Μεταφορών Ευριπίδης Στυλιανίδης, μετά τη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους της ΠΟΕΙΑΤΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ταξί και Αγοραίων).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, το οποίο υπεγράφη από τον αρμόδιο υπουργό, αυξάνεται κατά 33,3% η τιμή της μονής και της διπλής ταρίφας των ταξί, σε σχέση με σήμερα, ενώ η αύξηση θα φτάσει το 100% από τον Μάιο του επόμενου έτους, οπότε και θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα των αυξήσεων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί σε τρία διαδοχικά στάδια.

Αναλυτικότερα, η συνολική αύξηση στη μονή ταρίφα θα δοθεί σε τρεις περιόδους ανά εξάμηνο: Μάιος 2009, Νοέμβριος 2009 και Μάιος 2010, με παράλληλη αξιολόγηση. Δηλαδή, η μονή ταρίφα από 0,36 ευρώ που είναι σήμερα θα ανέλθει σε 0,48 ευρώ το πρώτο εξάμηνο, 0,60 ευρώ το δεύτερο και 0,72 ευρώ το τρίτο.

Ομοίως η διπλή ταρίφα από 0,68 ευρώ ανά χιλιόμετρο που είναι σήμερα θα ανέλθει στα 0,84 ευρώ το πρώτο εξάμηνο, σε 1,05 ευρώ το δεύτερο και σε 1,20 ευρώ το τρίτο. Oσον αφορά στο κόστος του τηλεφωνικού ραντεβού του ταξί από 2,80 ευρώ που είναι σήμερα αποφασίσθηκε να διαμορφώνεται ελεύθερα από 3 έως 5 ευρώ, με σκοπό να υπάρξει ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων ραδιοταξί.

Ωστόσο αξίζει να τονισθεί ότι στο πλαίσιο της «συμφωνίας κυρίων», που επετεύχθη μεταξύ του ΥΜΕ και της Ομοσπονδίας των ταξί, αποφασίσθηκε να μην αυξηθούν οι άλλοι συντελεστές, όπως η «σημαία» και η χαμηλότερη διαδρομή.

Σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, ο οποίος χαρακτήρισε τις αυξήσεις ως εξορθολογισμό και κίνητρο για καλύτερες υπηρεσίες, η δεύτερη και η τρίτη δόση των αυξήσεων θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρηθούν από την πλευρά των ταξί οι δεσμεύσεις που προβλέπουν ικανοποίηση συγκεκριμένων παραμέτρων ποιότητας.

Μεταξύ αυτών είναι ο εφοδιασμός των ταξί με σύστημα GPS, το οποίο θα λειτουργεί μόνον με την ειδική κάρτα του οδηγού, βάζοντας τέλος στο καθεστώς της μαύρης εργασίας που ισχύει σε πολλές περιπτώσεις. Οι οδηγοί θα έχουν την υποχρέωση να θέτουν σε λειτουργία τον κλιματισμό, να έχουν ευπρεπή εμφάνιση καθώς και να εκδίδουν αποδείξεις. Σε ό,τι αφορά την προμήθεια GPS, αυτή θα γίνει με επιδότηση από το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας και θα αφορά και τα 28.000 ταξί της χώρας.

Παράλληλα, από τον Μάιο έως τις 15 Ιουλίου, θα επιτραπεί πιλοτικά η κίνηση των ταξί σε λεωφορειολωρίδες της πρωτεύουσας, που βρίσκονται όμως εκτός του δακτυλίου. Η κίνηση θα επιτρέπεται συγκεκριμένες ώρες, εκτός ωρών αιχμής, για ταξί με επιβάτη, χωρίς να έχουν το δικαίωμα επιβίβασης ή αποβίβασης στη λεωφορειολωρίδα. Oσον αφορά, τέλος, στο ενδεχόμενο της απελευθέρωσης του κλάδου, ο υπουργός Μεταφορών υπογράμμισε ότι μέχρι το 2011 δεν τίθεται κανένα τέτοιο ζήτημα.

Πηγή: express.gr

Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας