Δραστική και άμεση μείωση του ελλείμματος ζητεί η Κομισιόν
Ημερομηνία: 08/03/2009

H εκθεση της επιτροπής καταγράφει υπερβολικά ελλείμματα και ανεπιτυχή αντιμετώπισή τους

Του ανταποκριτή μας στις Βρυξελλες Κωνσταντινου Καλλεργη

Το επόμενο βήμα της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ελλάδας πραγματοποιείται την Τρίτη, καθώς τη σκυτάλη παίρνει το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών που θα επικυρώσει την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία η χώρα καλείται να λάβει ήδη από εφέτος μέτρα για τη χαλιναγώγηση των δημοσίων οικονομικών της.

Αν και πρόκειται για ενδιάμεσο στάδιο στη διαδικασία, καθώς οι ουσιαστικές αποφάσεις για το τι ζητείται πραγματικά από την Ελλάδα θα ληφθούν αργότερα, η διπλή αυριανή συνεδρίαση, όταν θα συναντηθούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ζώνης Ευρώ και της Τρίτης, όταν θα συνεδριάσουν και οι «27» αναμένεται να καταστήσει κάπως σαφέστερες τις προθέσεις, όχι τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο των ιδίων των κυβερνήσεων της Ενωσης. Αυτές άλλωστε έχουν και τον τελευταίο λόγο για το πότε, το 2010 ή αργότερα, θα πρέπει να συμμορφωθεί η χώρα, περιορίζοντας το έλλειμμά της κάτω του 3% του ΑΕΠ.

Η ίδια η έκθεση στην οποία θα βασισθούν οι συζητήσεις καταγράφει την εμμονή υπερβολικών ελλειμμάτων και την εξαιρετικά περιορισμένη απόδοση των όποιων προσπαθειών έχουν γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Περιλαμβάνει δε τέσσερις συστάσεις που αρχίζουν από την προτροπή προς την κυβέρνηση «να ενισχύσει σημαντικά την πορεία εξυγίανσης των δημοσίων οικονομικών ήδη από το 2009, με συγκεκριμένα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα για τη μείωση των δημοσίων δαπανών, όπως μια προσεκτική μισθολογική πολιτική στο Δημόσιο, ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία μείωση του δημοσίου χρέους». Τούτο δε, «ιδίως αν οι οικονομικές συνθήκες αποδειχθούν καλύτερες του αναμενόμενου».

Επιπλέον, απαιτείται «συνολική μεταρρύθμιση» ώστε να αντιμετωπισθούν το έλλειμμα, το χρέος αλλά και η συνεχής απώλεια ανταγωνιστικότητας. Ακολουθεί η βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού προς τόνωση των εσόδων αλλά και «η δημιουργία μηχανισμών για την παρακολούθηση, τον έλεγχο και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας των πρωτογενών δαπανών», ενώ τέταρτη σύσταση είναι η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας των δημοσίων οικονομικών δεδομένης της γήρανσης του πληθυσμού.

Με βάσει αυτές τις συστάσεις το Συμβούλιο θα εκδώσει τις αντίστοιχες δικές του στο πλαίσιο της διαδικασίας επιτήρησης της ελληνικής οικονομίας, αλλά πραγματική απόφαση και σύσταση είναι μόνο μία: πόσος χρόνος θα δοθεί στην Ελλάδα για να περιορίσει το έλλειμμα.

Πολλοί παράγοντες θα συμβάλλουν στην απόφαση αυτή και η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που θα βρεθεί στο στόχαστρο: δίπλα της θα σταθούν η Ιρλανδία, η Γαλλία και η Ισπανία, όλες με υπερβολικό έλλειμμα φέτος. Κάθε μία όμως θα κριθεί διαφορετικά.

Οι απαιτήσεις, οι απειλές και τα υπονοούμενα της Γαλλίας για τη μακροημέρευση του προέδρου της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο στη θέση του, μάλλον θα αποδώσουν για το Παρίσι (του οποίου το έλλειμμα αναμένεται να φθάσει το 5,5% και η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση) ελαστικότερο χρονικό όριο. Η γενικευμένη κατάρρευση της Ιρλανδίας και το διψήφιο έλλειμμά της υπαγορεύουν πιο ήπια αντιμετώπιση. Η δε Ισπανία, σε ύφεση και με έλλειμμα σχεδόν 6% μπορεί κι εκείνη να προσδοκά σε κάποια κατανόηση.

Η Ελλάδα όμως δεν μπορεί να επικαλεσθεί τίποτα από τα προαναφερθέντα ενώ έχει και βεβαρημένο ιστορικό σχεδόν διαρκούς υπερβολικού ελλείμματος από πολύ πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση. Σε αντίθεση δε, με τις τρεις άλλες χώρες δεν έχει ακόμα διολισθήσει σε ύφεση, το έλλειμμά της αναμένεται να κινηθεί σε σχετικά λογικό επίπεδο (3,7% εφέτος και 3,2% το 2010 προβλέπει η κυβέρνηση, 3,7% και 4,2% η Επιτροπή), ενώ οι αγορές πιέζουν ασφυκτικά, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού εν μέσω μιας συνεχούς παραφιλολογίας περί ενδεχόμενης ανάγκης διάσωσής της από την Ευρώπη λόγω επικείμενης χρεοκοπίας.

Ετσι η Επιτροπή δεν δείχνει διατεθειμένη να παραχωρήσει περισσότερο από δύο χρόνια, το 2009 και το 2010, για τη διόρθωση του ελλείμματος. Η εισήγησή της θα γίνει στο τέλος Μαρτίου και λίγο αργότερα, στις αρχές Απριλίου οι υπουργοί Οικονομικών της Ενωσης θα λάβουν την κρίσιμη οριστική τους απόφαση.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_100010_08/03/2009_306750

Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας