70.000 φορολογικοί έλεγχοι το 2009
Ημερομηνία: 20/02/2009

Περισσότερους από 70.000 φορολογικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις θα κάνει εφέτος η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ), ευελπιστώντας σε σημαντική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό της υπηρεσίας, προτεραιότητα δίδεται στην είσπραξη του ΦΠΑ, τα έσοδα από τον οποίο έχουν αποκτήσει αρνητικό πρόσημο, στους τομείς παροχής υπηρεσιών, στα πετρελαιοειδή, αλλά και στις επιδοτήσεις και το «ξέπλυμα» χρήματος. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εγκύκλιο, τα συνεργεία ελέγχου θα «στοχεύσουν» στα εξής:

 Στρατηγικοί άξονες:

 - Eλεγχοι απόδοσης ΦΠΑ.

 - Eλεγχοι για την αποκάλυψη εκδοτών πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, καθώς και για την αποκάλυψη χρήσης εικονικών φορολογικών στοιχείων ή νόθευσης των στοιχείων αυτών.

 - Eλεγχοι στην παροχή υπηρεσιών. Ιδιαίτερη έμφαση στη διαπίστωση της μη εμφάνισης των εσόδων και στην υπερτιμολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

 - Eλεγχοι ειδικών φόρων κατανάλωσης (πετρελαιοειδή, αλκοολούχα κ.λπ.).

 - Eλεγχοι επιχειρήσεων παροχής διασκέδασης και ψυχαγωγίας (κέντρα διασκέδασης, μπαρ κ.λπ.). Θα δοθεί έμφαση στον σχεδιασμό των ελέγχων των επιχειρήσεων αυτών και ιδιαίτερα των κέντρων διασκέδασης με επώνυμους καλλιτέχνες, με στόχευση την πραγματοποίηση όσον το δυνατόν περισσότερων ελέγχων. Επίσης να επιδιωχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διασπορά των ελέγχων αυτών και η εντατικοποίησή τους, ιδίως τις ημέρες των εορτών, διακοπών κ.λπ. Στους ελέγχους των καταστημάτων αυτών θα γίνεται παράλληλα και έλεγχος της ποιότητας των ποτών.

 - Eλεγχοι επιχειρήσεων διάθεσης φαγητού και ποτού για επιτόπια κατανάλωση (εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες κ.λπ.).

 Ειδικοί έλεγχοι:

Στο πλαίσιο των ειδικών ελέγχων, η ΥΠΕΕ δεν όρισε αριθμητικούς στόχους στις επιχειρησιακές διευθύνσεις Αθηνών και Θεσσαλονίκης, προκειμένου να σχεδιάσουν τους ελέγχους τους σύμφωνα με τις παρουσιαζόμενες απαιτήσεις και ανάγκες. Ειδικότερα, θα γίνουν:

 - Eλεγχοι κοινοτικών και εθνικών επιδοτήσεων και επιχορηγήσεων. Επίσης, θα επιδιωχθεί σχεδιασμός για ελέγχους είτε σε χρηματοδοτούμενα προγράμματα με βάση τους αναπτυξιακούς νόμους, είτε σε συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα από τον προϋπολογισμό και την Ευρωπαϊκή Eνωση.

- Eλεγχοι για το «ξέπλυμα» χρήματος που προέρχεται από παράνομες δραστηριότητες.

- Eλεγχοι για την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Οι έλεγχοι θα επικεντρωθούν:

- Σε επιχειρήσεις για την αποκάλυψη πειρατικών προγραμμάτων λογισμικού, ώστε να μειωθεί περαιτέρω η πειρατεία, που ανέρχεται σε 58% στην Ελλάδα, με στόχο τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Eνωσης που είναι 35%.

- Στα εμπορεύματα που διακινούνται στο πλαίσιο των ενδοκοινοτικών συναλλαγών.

- Σε υπαίθριες αγορές για την αποκάλυψη παράνομων CD και DVD καθώς και προϊόντων παραποίησης-απομίμησης και πειρατείας.

- Σε συναλλαγές που διενεργούνται μέσω του διαδικτύου.

- Σε ναρκωτικά, όπλα, πρόδρομες ουσίες.

Eλεγχοι διακίνησης:

  • Με προεπιλογή στόχων για έλεγχο: βυτιοφόρων αυτοκινήτων, εμπορικών κέντρων, κεντρικών και δημοτικών αγορών.
  •  Με προεπιλογή κομβικών σημείων (εθνικοί οδοί, λιμάνια κ.λπ.) για έλεγχο: ενδοκοινοτικών αποκτήσεων, βυτιοφόρων μεταφοράς καυσίμων και οινοπνεύματος, εμπορευματοκιβωτίων
  •  Με διενέργεια εμφανών ελέγχων σε: εμπορικά κέντρα, περιοχές με μεγάλο ελεγκτικό ενδιαφέρον.

Οι έλεγχοι αυτοί θα διενεργούνται κυρίως τις εορταστικές περιόδους Χριστουγέννων και Πάσχα με τη χρήση υπηρεσιακών αυτοκινήτων αλλά και πεζών συνεργείων, που θα βρίσκονται σε διαρκή κίνηση με σκοπό τη δημιουργία κλίματος συμμόρφωσης.

Πηγή: Express.gr  20/02/09-07:40

 

Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας