Πλεονεκτήματα και κενά στην γεωργία αποκαλύπτει το AGRO

Σημαντικά πλεονεκτήματα στα ελληνικά προϊόντα αλλά και κενά και ελλείψεις στο χώρο της πιστοποιημένης γεωργίας, αποκάλυψε η εφαρμογή του AGRO, του συστήματος οργάνωσης μιας αγροτικής εκμετάλλευσης. Η επισήμανση αυτή έγινε σε εκδήλωση, με θέμα «σύγχρονα διατροφικά προβλήματα- πολιτικές ασφάλειας και ποιότητας τροφίμων», που διοργάνωσε το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΓΕΩΤΕΕ), στο πλαίσιο της διεθνούς έκθεσης Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων και Εξοπλισμού «DETROP».

Όπως τόνισε ο Παναγιώτης Κακαφίκας, γεωπόνος, συντονιστής επιτροπής ΓΕΩΤΕΕ, «τα σημαντικότερα μειονεκτήματα που αναδείχθηκαν από την εφαρμογή του AGRO είναι η έλλειψη κλαδικών προτύπων και προδιαγραφών, η έλλειψη προτύπων και προδιαγραφών για προϊόντα όπως το γάλα, αιγοπρόβειο κρέας και το μέλι και η αδυναμία σήμανσης του προϊόντος στο ράφι».

Σε μια άλλη διάσταση του AGRO, αναφέρθηκε από την πλευρά του ο Νικόλαος Βάγιας, διευθυντής ανάπτυξης εργασιών στον Οργανισμό Πιστοποίησης & Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων (ΟΠΕΓΕΠ).

Όπως είπε, «ενώ μέσω των Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης -AGRO, εδώ και μια δεκαετία έχουμε προβλέψει και επιβάλει τον επιβλέποντα σύμβουλο γεωτεχνικό, ο γεωτεχνικός κόσμος μέσω του φορέα του, του ΓΕΩΤΕΕ, δεν μπόρεσε ακόμα να διαχειριστεί ικανοποιητικά, να αφομοιώσει και να προωθήσει τον ρόλο αυτό σε ένα στρατηγικό εργαλείο ανάπτυξης της ελληνικής γεωργίας».

Το AGRO περιλαμβάνει- μεταξύ άλλων- την ορθή γεωργική πρακτική, την ασφάλεια και υγιεινή των εργαζόμενων, την ιχνηλασιμότητα καθώς και φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις.

Στόχος πάντως, όλων των εμπλεκόμενων φορέων θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τον κ. Βάγια, η δημιουργία ενός Εθνικού Σχεδίου για την ποιότητα στη γεωργία, σε πολιτικό επίπεδο κι ενός Εθνικού Συμβουλίου Ποιότητας στον αγροτικό τομέα, με την καθοδήγηση της πολιτείας, σε οργανωτικό επίπεδο.

Την έναρξη των εργασιών της ημερίδας έκανε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Κιλτίδης.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας