Μέχρι 7 Αυγούστου ισχύει η κατάργηση του τέλους μεταβίβασης
Ημερομηνία: 30/04/2009

Μέχρι τις 7 Αυγούστου 2009 - και όχι το τέλος του έτους - ισχύει η κατάργηση του τέλους μεταβίβασης για τα μεταχειρισμένα οχήματα και του τέλους αδείας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών που μεταβιβάζονται, σύμφωνα με την τροποποίηση που προκάλεσε στην σχετική διάταξη ο υφυπουργός Οικονομικών Αντ. Μπέζας και ανακοίνωσε στην Βουλή.

Κατά την επεξεργασία του φορολογικού νομοσχεδίου (για ενσωμάτωση οδηγιών, διατάξεις φορολογίας εισοδήματος, κεφαλαίου, ΦΠΑ και λοιπές φορολογίες) από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και, την επί της αρχής κατά πλειοψηφία ψήφισή του, ο υφυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις διατάξεις με βάση τις οποίες μειώνονται κατά 50% οι συντελεστές των τελών ταξινόμησης που επιβάλλονται και σε καινούργια και σε μεταχειρισμένα οχήματα μέχρι τις 7 Αυγούστου 2009.

Επίσης έδωσε έμφαση στην κατάργηση του τέλους μεταβίβασης για τα μεταχειρισμένα οχήματα και το τέλος αδείας αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, που μεταβιβάζονται, εξηγώντας πως δεν γίνεται μέχρι 31-12-2009 αλλά μέχρι τις 7 Αυγούστου του τρέχοντος έτους.

Απαντώντας στις επικρίσεις τις Αντιπολίτευσης για πριμοδότηση των αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού, ο κ. Μπέζας είπε πως η μείωση είναι ίδια για όλα τα αυτοκίνητα και τα οφέλη του αγοραστή είναι αναλογικά με την αξία του αυτοκινήτου.

Τόνισε πως με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου η κυβέρνηση επιδιώκει την αναθέρμανση της αγοράς, η οποία βρίσκεται σε κάθετη πτώση το τελευταίο διάστημα, και την διασφάλιση χιλιάδων θέσεων εργασίας στον κλάδο αυτοκινήτου. Προσδοκεί ακόμη - τόνισε ο υφυπουργός - να αυξήσει τα δημόσια έσοδα διότι η κάθετη πτώση που υπήρξε στις πωλήσεις καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων οδήγησε τον Δεκέμβριο 2008 και Ιανουάριο και Φεβρουάριου 2009 σε μείωση των εσόδων στο 30%.

Ο κ. Μπέζας τόνισε μεταξύ άλλων, πως η περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων δεν αποτελεί νέα ρύθμιση, αλλά παράταση, κρίθηκε αναγκαία λόγω των επιπτώσεων της οικονομικής ύφεσης και είναι η τελευταία φορά που θα ισχύσει.

Ο υφυπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια δημοσιονομικής χαλάρωσης για τη χώρα καθώς η οικονομική κρίση προκαλεί απρόβλεπτες εξελίξεις και κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί εύκολες λύσεις. Καταλόγισε στο ΠΑΣΟΚ ότι επιχειρεί να αποκομίσει κομματικά οφέλη ενώ δεν έχει πρόταση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της ύφεσης και κατηγόρησε τον κ. Παπανδρέου πως δυσφημεί την χώρα του στο εξωτερικό.

Οι εισηγητές

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Κουτμερίδης, καταλόγισε στην κυβέρνηση έλλειψη σχεδίου για την αντιμετώπιση της κρίσης, ότι έκανε καθεστώς τις περαιώσεις, είπε πως έχει απαξιώσει τους εισπρακτικούς μηχανισμούς, με την πολιτική της επιβραβεύει την φοροδιαφυγή και έκανε λόγο για κατάρρευση του προϋπολογισμού. Χαρακτήρισε πρόχειρο το μέτρο για την μείωση του τέλους ταξινόμησης, και «ψέμα» την πρόβλεψη ότι θα εξοικονομηθούν 10 δισ. Έντονη κριτική άσκησε το ΠΑΣΟΚ, και δια του Γ. Φλωρίδη, στην τροπολογία για τις προμήθειες των νοσοκομείων.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Γκατζής, είπε πως με το σχέδιο νόμου ενισχύονται οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι τράπεζες και διερωτήθηκε τι μέτρα λαμβάνει για τους δανειολήπτες που σήμερα έμειναν άνεργοι, για τους εργαζόμενους και τους οικονομικά ασθενείς. Ζήτησε να καταργηθεί το ΕΤΑΚ και να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τους εργαζόμενους.

Ο ειδικός αγορητής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, εξέφρασε την απορία αν τα μέτρα αυτά (π.χ. για το τέλος ταξινόμησης) συνιστούν μέτρα που βοηθούν τους οικονομικά ασθενέστερους, χαρακτήρισε «απαράδεκτο το ΕΤΑΚ», ζήτησε να γίνει πιο ουσιαστικός ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας και δήλωσε την διαφωνία με την τροπολογία για τον αναπτυξιακό οργανισμό της Εκκλησίας.

Ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ, Κ. Αϊβαλιώτης, χαρακτήρισε αναποτελεσματικά τα μέτρα της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης και στήριξης των ασθενών οικονομικά ομάδων, αλλά δήλωσε την συμφωνία του με την καταβολή επιδόματος στους αστυνομικούς.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας, Θ. Καράογλου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση προσδοκά με το συγκεκριμένο σχέδιό της για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης να μεταβάλλει την διεθνή αυτή πρόκληση σε εθνική ευκαιρία. Παράλληλα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι στερείται παντελώς οποιουδήποτε σοβαρού εναλλακτικού σχεδίου και πολλές φορές με «χονδροειδή ψέματα να αντλήσει μικροκομματικά οφέλη».

Πηγή: kathimerini.gr

Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας