Ανοιχτό αφήνει ο Γ.Παπαθανασίου το ενδεχόμενο νέων φορολογικών μέτρων
Ημερομηνία: 22/02/2009

Προέχει να δοθεί σαφές μήνυμα δημοσιονομικής πειθαρχίας στις αγορές, ώστε να μην επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο το κόστος του δανεισμού, λέει ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου και δεν αποκλείει το ενδεχόμενο λήψης ακόμη και νέων φορολογικών μέτρων.


«Το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης προβλέπει ότι το έλλειμμα θα μειωθεί κάτω από 3% το 2011, χωρίς να απαιτηθούν νέα μέτρα. Ήδη όμως, μετά την κατάθεση του προγράμματος, ανακοινώσαμε συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό των κρατικών δαπανών. Και με αυτά προβλέπουμε ότι θα πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τους στόχους που έχουμε θέσει» δηλώνει στην Καθημερινή ο κ. Παπαθανασίου.

Στην ερώτηση εάν θα υπάρξουν νέα φορολογικά μέτρα, ο υπουργός Οικονομίας απαντά χαρακτηριστικά «όχι, εφόσον τηρηθεί το πρόγραμμά μας, όπως προβλέπεται» και προσθέτει: «Εφόσον τηρήσουμε αυτά που έχουμε πει, πετύχουμε τα έσοδα που έχουμε πει, κόψουμε τις δαπάνες και επιτευχθεί και ο ρυθμός ανάπτυξης, ο οποίος δεν εξαρτάται μόνον από εμάς, τότε δεν θα υπάρξουν. Εάν όμως κάποιο από αυτά υστερήσει, επειδή οι στόχοι μας παραμένουν ίδιοι, θα κάνουμε τις αναγκαίες προσαρμογές ώστε οι στόχοι να επιτευχθούν.»

Σε ό,τι αφορά στην εισοδηματική πολιτική, ο κ. Παπαθανασίου λέει πως «θα καλύπτει τον πληθωρισμό και δεν θα επιβαρύνει την προσπάθεια που κάνουμε για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της εθνικής μας οικονομίας».

Σε ό,τι αφορά την κάλυψη των δανειακών αναγκών του Δημοσίου, ο υπουργός παραδέχεται ότι «το spread πράγματι είναι μεγάλο» αλλά εμφανίζεται καθησυχαστικός ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να μη βρούμε κεφάλαια» και προσθέτει: «Εγώ βλέπω το spread να πέφτει, με την πολιτική που θα ακολουθήσουμε. Το μήνυμα είναι σαφές, είμαστε αποφασισμένοι να μη χαλαρώσουμε τη δημοσιονομική πολιτική, και αυτό είναι ένα θετικό μήνυμα για τις αγορές».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο έκτακτων φορολογικών μέτρων, η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει ακόμα και το ενδεχόμενο έκτακτης εισφοράς για τα υψηλά εισοδήματα. Σύμφωνα με την εφημερίδα Πρώτο Θέμα, τα σενάρια όπου εξετάζονται είναι τρία: (1) Έκτακτη εισφορά 1.000 ευρώ για όσους δηλώνουν εισόδημα 50.000 ευρώ και πλέον (2) ίδια εισφορά αλλά για χαμηλότερα εισόδημα 30.000 ευρώ (3) κλιμακωτή εισφορά έως 1.000 ευρώ για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ με προϋποθέσεις και απαλλαγές.

Newsroom ΔΟΛ

Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας