Ταμειακές μηχανές και σύστημα εισροών εκροών στα πρατήρια καυσίμων από 1η Ιαν. 2010
Ημερομηνία: 24/04/2009

Tην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών και συστήματος εισροών εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων από την 1η Ιανουαρίου του 2010, καθώς και την ενίσχυση των κινητών μονάδων ελέγχου της ποιότητας των καυσίμων με αρμοδιότητες κοστολογικού ελέγχου και επί τόπου επιβολής προστίμων, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας μια σειρά παρεμβάσεων στην αγορά πετρελαιοειδών με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού και της διαφάνειας στη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς.

Οι ρυθμίσεις που ανακοίνωσε χθες ο κ. Χατζηδάκης είναι οι εξής:

• Εγκατάσταση από 1-1-2010 ταμειακών μηχανών με συστήματα ελέγχου εισροών - εκροών στα πρατήρια. Το σχετικό κόστος που υπολογίζεται σε 35-40.00 ευρώ ανά πρατήριο, θα χρηματοδοτηθεί μέσω του ΕΣΠΑ (Δ΄Α ΚΠΣ).

• Διεύρυνση των αρμοδιοτήτων των Κλιμακίων Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), τα οποία θα κάνουν επί τόπου φυσικοχημικούς ελέγχους ποιότητας (για την αντιμετώπιση της νοθείας), αλλά και κοστολογικούς ελέγχους, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να επιβάλλουν προσωρινή σφράγιση εγκαταστάσεων σε περιπτώσεις παραβάσεων καθ΄ υποτροπή, των διατάξεων περί νοθείας. Σημειώνεται ότι εντός του 2008 τα ΚΕΔΑΚ πραγματοποίησαν περίπου 2.500 ελέγχους και διαπίστωσαν νοθεία μόνο σε 19 περιπτώσεις.

• Δημιουργία στο Yπουργείο Ανάπτυξης Κεντρικού Πληροφοριακού Συστήματος Παρακολούθησης των ελέγχων και των κυρώσεων που επιβάλλονται από διαφορετικούς φορείς ανά τομέα αρμοδιότητας.

• Δημιουργία Εθνικού Μητρώου Αδειών που χορηγούνται σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας των καυσίμων.

• Δημιουργία Επιτροπής Παρακολούθησης της Αγοράς Πετρελαιοειδών με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

• Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων ΡΑΕ για τα πετρελαιοειδή ώστε να περιλάβουν γνωμοδοτήσεις για τα μεταφορικά κόστη, τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αλλά και την παραπομπή θεμάτων στην Επιτροπή Ανταγωνισμού εφόσον διαπιστώσει προβληματικές ενδείξεις. Ως παράδειγμα τέτοιου είδους παρεμβάσεων, ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε το ζήτημα των αποθηκευτικών χώρων στα νησιά, όπου όπως είπε, θα μπορούσε η ΡΑΕ να εισηγηθεί παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού ώστε να επιβληθεί η δυνατότητα πρόσβασης τρίτων σε αποθηκευτικούς χώρους ιδιωτών προκειμένου να υπάρχει ανταγωνισμός.

• Λειτουργία αυτόματων πωλητών καυσίμων στα πρατήρια, όλο το 24ωρο.

• Τοποθέτηση ηλεκτρονικών πινακίδων στους κλειστούς αυτοκινητοδρόμους που θα αναγράφουν τις τιμές στα δύο επόμενα πρατήρια ώστε οι οδηγοί να έχουν περιθώριο επιλογής.

• Κοστολογικός έλεγχος στα διυλιστήρια και τις εταιρίες εμπορίας. Hδη έχει προκηρυχθεί διαγωνισμός για τον τεχνικό σύμβουλο.

• Ενημέρωση των καταναλωτών. Κάθε εβδομάδα θα ανακοινώνεται η εξέλιξη των διεθνών τιμών της βενζίνης όπως διαμορφώνεται για την περιοχή της Μεσογείου, των τιμών διυλιστηρίων, των εταιριών και των λιανικών τιμών στα πρατήρια, ώστε να υπάρχει διαφάνεια ως προς το ύψος και τις μεταβολές των περιθωρίων κέρδους.

Αναφορικά με την απελευθέρωση του επαγγέλματος των βυτιοφορέων ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι έχει ξεκινήσει διάλογος συνολικά για τις εμπορευματικές μεταφορές καθώς και ότι η υπόθεση εξετάζεται ήδη από την Κομισιόν. Επίσης, για την πρόταση της Επιτροπής Ανταγωνισμού περί λειτουργίας πρατηρίων στα σούπερ μάρκετ ο υπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση θα αναμένει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στην οποία έχει προσφύγει ενδιαφερόμενη αλυσίδα.

Τέλος, ειδικά για την αγορά της Κρήτης, πέραν του ελέγχου που διενεργείται από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ανακοινώθηκε χθες ότι υπήρξε συμφωνία με τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου για μείωση κατά 70% των λιμενικών τελών στα καύσιμα από 20 ευρώ ανά τόνο σε 6 ευρώ ανά τόνο προκειμένου να μειωθούν οι τελικές λιανικές τιμές στα πρατήρια του νησιού.

Πηγή: express.gr

Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας