21% υποχώρησαν τα ενοίκια στα εμπορικά
Ημερομηνία: 13/04/2009

Κατακόρυφη μείωση στα μισθώματα των εμπορικών καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών της Αθήνας το 1ο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2008 καταγράφει πανευρωπαϊκή έκθεση της διεθνούς εταιρείας συμβούλων και διαχείρισης ακινήτων CB Richard Ellis. (CBRE)

Είναι προφανές ότι η μεγάλη μείωση συνδέεται με τη διεθνή οικονομική κρίση και τη μειωμένη ζήτηση για τέτοιους χώρους από τις μεγάλες ξένες αλυσίδες λιανικής, αν και η έκθεση δεν αναφέρεται στους λόγους της πτώσης.

Τα ενοίκια των καλών εμπορικών καταστημάτων (prime retail) μειώθηκαν κατά 21,05% το 1ο τρίμηνο σε σχέση με το 4ο τρίμηνο της προηγούμενης χρονιάς και διαμορφώθηκαν στα 2.268 ευρώ ανά τ.μ. ετησίως, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Τα μισθώματα καταγράφουν απώλειες 24,62% σε σχέση με ένα χρόνο πριν και είναι 28,57% πιο κάτω από το υψηλότερο σημείο τους σύμφωνα με την ίδια έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα εμφανίζει την τρίτη μεγαλύτερη μείωση ενοικίων στα εμπορικά καταστήματα υψηλής προβολής σ΄ ένα δείγμα πολλών ευρωπαϊκών μεγαλουπόλεων. Μόνο η Βαρσοβία και το Βουκουρέστι παρουσιάζουν μεγαλύτερη μείωση ενοικίων στα εμπορικά, κατά 33,3% και 30,77% αντίστοιχα, σύμφωνα με την έρευνα.

Το Ντουμπάι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η μοναδική μη ευρωπαϊκή χώρα που συμπεριλαμβάνεται στην έρευνα, καταλαμβάνει την 4η θέση, με πτώση 20% στα ενοίκια το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2009 σε σχέση με το 4ο τρίμηνο του 2008.

Η μέση τριμηνιαία υποχώρηση των ενοικίων στα καλά εμπορικά ανήλθε σε 1,3% σύμφωνα με την CBRE, ενώ η μοναδική πόλη στην οποία καταγράφεται άνοδος των ενοικίων κατά 9% είναι το Μπέρμπιγχαμ στη Βρετανία.

Πηγή: enet.gr

Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας