Αυξημένες κατά 59% οι ελληνικές εξαγωγές στην Ιαπωνία το 2008
Ημερομηνία: 27/04/2009

Σημαντική αύξηση 59% σημείωσαν πέρυσι, κόντρα στην κρίση, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ιαπωνία, διαμορφούμενες στα 10.570.820 ευρώ, εν αντιθέσει με τις εισαγωγές μας από την Ιαπωνία, οι οποίες μειώθηκαν σε σχέση με το 2007 κατά 18%, ανερχόμενες στα 125.956.743 ευρώ, με αποτέλεσμα την κατά 21,5% μείωση του εμπορικού μας ελλείμματος και τη μείωση κατά 15% του όγκου του εμπορίου μεταξύ των δύο κρατών. Ειδικότερα, όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση της ελληνικής πρεσβείας στο Τόκιο, οι εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στην Ιαπωνία παρουσιάζουν σταθερή αυξητική τάση την τελευταία πενταετία, με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης περίπου 16%. Συγκεκριμένα, από 214,5 εκ. γιεν το 2006, η συνολική αξία εξαγωγών ελληνικού ελαιολάδου στην Ιαπωνία άγγιξε τα 285,5 εκ. γιεν πέρυσι.

Ωστόσο το ελληνικό ελαιόλαδο κατέχει μόνο το 1,14% της ιαπωνικής αγοράς όταν το ιταλικό ελαιόλαδο ξεπερνά το 60% και το ισπανικό το 34%. Πάντως, δεν πρέπει να παραβλέψουμε τη σημαντικότατη, κατά 33,5%, αύξηση του μεριδίου του ελληνικού ελαιολάδου στην ιαπωνική αγορά για το έτος 2007. Η θετικότατη αυτή εξέλιξη πραγματοποιήθηκε σε μία δύσκολη συγκυρία αφενός διότι οι συνολικές εισαγωγές ελαιολάδου στην Ιαπωνία παρουσίασαν για πρώτη φορά μείωση την τελευταία 15ετία, τόσο της αξίας κατά 10,3% όσο και της εισαγόμενης ποσότητας κατά 4,77%, και αφετέρου διότι η μέση τιμή ανά λίτρο εισαγωγής του ελληνικού ελαιόλαδου στην Ιαπωνία, όχι μόνο παρέμεινε υψηλότερη κατά 35% από τη μέση τιμή εισαγωγής ελαιολάδου στην ιαπωνική αγορά, αλλά ταυτόχρονα αυξήθηκε κατά 3,7% ετησίως, όταν η μέση τιμή εισαγωγής ελαιολάδου στην ιαπωνική αγορά μειώθηκε κατά 5,8%.

Τα παρασκευάσματα λαχανικών και φρούτων (ντοματοπολτός, ντομάτες παρασκευασμένες ή διατηρημένες, ροδάκινα σε κονσέρβα) έχουν αναδειχθεί διαχρονικά ως τα σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα στην ιαπωνική αγορά, με σταθερά αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, η αξία εξαγωγών των εν λόγω προϊόντων από 670,2 εκ. γιεν το 2004 αυξήθηκε σε 880,1 εκ. γιεν το 2008 (αύξηση 31,3%). Με συνολική αξία εξαγωγών σχεδόν 711 εκ. γιεν για το 2008, τα φρούτα σε κονσέρβα (ροδάκινα και μίγματα άλλων φρούτων) κατέχουν τη μερίδα του λέοντος της συγκεκριμένης κατηγορίας τροφίμων (ποσοστό 81%), αφήνοντας στη δεύτερη θέση με πολύ μικρότερο ποσοστό (16%) τα παρασκευάσματα ντομάτας. Σημειώνουμε όμως ότι η αγορά ντοματοπολτού και παρασκευασμάτων ντομάτας στην Ιαπωνία ελέγχεται από την Ιταλία, η οποία κατέχει μερίδιο πάνω από 83% στις συνολικές εισαγωγές που πραγματοποιεί η Ιαπωνία.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ελληνικές εξαγωγές ιχθύων της δασμολογικής κλάσης 03 (ψάρια και μαλακόστρακα). Οι εξαγωγές μας νωπών, διατηρημένων με ελαφρά ψύξη, αλλά και κατεψυγμένων ιχθύων, καθώς και μαλακίων, βρίσκονται από πλευράς αξίας στην κορυφή της κατάταξης των σημαντικότερων εξαγόμενων προϊόντων μας στην Ιαπωνία (και χάνουν την πρώτη θέση μόνο από τα ορυκτά έλαια της δασμολογικής κλάσης 27). Εντούτοις, πρέπει να επισημάνουμε ότι επειδή στις εισαγωγές ιχθυηρών στην Ιαπωνία επιβάλλονται ποσοστώσεις, τα στατιστικά στοιχεία εξωτερικού εμπορίου για το συγκεκριμένο προϊόν μπορεί να παραπλανήσουν τον μελετητή. Χώρες με μεγάλο αλιευτικό στόλο (π.χ. Ισπανία), μόλις συμπληρώσουν τις ποσότητες αλιευμάτων που τους αναλογούν, «παραχωρούν» τις υπόλοιπες ποσότητες σε άλλες χώρες προκειμένου να μην υπερβούν την ποσόστωση και επιβαρυνθούν με αυξημένους δασμούς. Eτσι, ενώ εμφανίζεται στατιστικώς το συγκεκριμένο προϊόν στην κορυφή των ελληνικών εξαγωγών, η πραγματικότητα ενδεχομένως είναι πολύ διαφορετική και η Ελλάδα δεν επωφελείται στον βαθμό και στο μέτρο που αναλογεί σε εξαγωγές τέτοιου μεγέθους και αξίας. Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν, λόγω συνεχούς θετικού ρυθμού αύξησης των εξαγωγών τους, τα πλαστικά, οι κατασκευές από αλουμίνιο και τα συνθετικά υφάσματα.

Πηγή:express.gr

Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας