«Μαξιλάρι» ασφαλείας με πρόσθετο δανεισμό έως 52 δισ. ευρώ δημιουργεί το Δημόσιο
Ημερομηνία: 27/04/2009

Mε τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) να καλύπτει το αμέσως επόμενο διάστημα τον αναθεωρημένο ετήσιο στόχο για δανεισμό 43,7 δισ. ευρώ, θεωρείται πολύ πιθανόν το Δημόσιο να προχωρήσει από το τέλος του εξαμήνου σε πρόσθετα δάνεια και συνολικά να εισπράξει ποσά που θα προσεγγίσουν τα 52 δισ. ευρώ (περίπου έξι φορές το ύψος του ΠΔΕ για το 2009). Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας, προκειμένου να καλύπτονται τόσο οι τρέχουσες ανάγκες του Δημοσίου όσο και οι δαπάνες που θα δημιουργηθούν από τα νέα μέτρα για την ενίσχυση διαφόρων κλάδων της αγοράς.

Παράγοντες της οικονομίας επισημαίνουν ότι η συχνότητα δανεισμού του Δημοσίου από το β΄ εξάμηνο θα είναι σε άμεση συνάρτηση με το πώς θα «υποδεχθούν» οι αγορές θα πρόσθετα μέτρα για τη μείωση του ελλείμματος που θα ληφθούν τον Ιούνιο, μετά το Eurogroup. Εάν οι αγορές θεωρήσουν τα μέτρα αυτά ικανοποιητικά, τότε θα υπάρξει νέα μείωση του spread, το οποίο το τελευταίο διάστημα έχει περιοριστεί στο επίπεδο των 210 μονάδων βάσης.

Hδη έως σήμερα, ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει σε δανεισμό ύψους 38 δισ. ευρώ, καθώς αποφάσισε αφ΄Α ενός να καλύψει όλες τις λήξεις ομολόγων (ύψους 29 δισ. ευρώ) για το 2009, αλλά και σημαντικό μέρος των αναγκών εντός του πρώτου τετραμήνου. Οι ανάγκες αυτές προέκυψαν τόσο από την υστέρηση των εσόδων (το τελευταίο πεντάμηνο ο ΦΠΑ είναι αρνητικός) όσο και από την, σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρβαση των δαπανών που έχει σημειωθεί. Εν κατακλείδι, από τις αρχές του 2004 έως σήμερα ο δανεισμός του Δημοσίου υπερβαίνει τα 240 δισ. ευρώ, όσο περίπου το ύψος του ΑΕΠ πέρυσι. Ο δανεισμός αυτός, εκτός από το ότι επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του 2009, «ναρκοθετεί» και τους μελλοντικούς προϋπολογισμούς, που θα πρέπει να προβλέπουν υψηλές δαπάνες για τόκους και χρεολύσια για να αποπληρωθεί το υπέρογκο δημόσιο χρέος. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά οι δαπάνες για πληρωμές τόκων το 2008 προβλέπονταν στα 10,5 δισ. ευρώ και τελικά έκλεισαν στα 11,3 δισ. ευρώ, ενώ για εφέτος υπολογίζονται στα 12-13 δισ. ευρώ. Ενώ είναι πιθανόν το δημόσιο χρέος να υπερβεί εφέτος το 100% του ΑΕΠ, από 97,6% του ΑΕΠ το 2008. Εκ του λόγου αυτού, η Τράπεζα της Ελλάδος ζητεί τον μηδενισμό του ελλείμματος έως το 2012 και δεκαετές πρόγραμμα για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Ειδάλλως, όπως τονίστηκε στην πρόσφατη έκθεση, οι αγορές θα «τιμωρήσουν» τη χώρα με ακριβό δανεισμό.

Πηγή: express.gr

Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας