Από τις 7-10 Μαίου η 34η Διεθνής Εκθεση Γούνας Καστοριάς
Ημερομηνία: 28/04/2009

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του κλάδου αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς "Ο Προφήτης Ηλίας" κ. Ηρακλής Καλλισθένης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη 34η Διεθνή Εκθεση Γούνας Καστοριάς που θα πραγματοποιηθεί από 7-10 Μαϊου στο Εκθετήριο-Δημοπρατήριο της Καστοριάς.

Ο Σύνδεσμος Γουνοποιών Καστοριάς, όπως ανέφερε ο κ. Καλλισθένης, παρακαλεί την πολιτεία για μια ακόμη γενναία προσπάθεια για τη διάσωση του πολυπαθούς κλάδου της ελληνικής γουνοποιίας. Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος ζητά να ισχύσει με νέα απόφαση, η εγγύηση του Δημοσίου για την κάλυψη στο 80% των δανείων που θα χορηγηθούν στις γουνοποιητικές επιχειρήσεις για κεφάλαια κίνησης, με βάση νέες μελέτες βιωσιμότητας μέχρι 31-12-2010, σε τρόπο ώστε:

α) Για συνολικό ποσό δανεισμού 300.000 ευρώ ανά επιχείρηση, να μη λαμβάνονται υπέρ Δημοσίου εμπράγματες ασφάλειες, πέραν αυτών που έχουν παραχωρηθεί για τη ρύθμιση των οφειλών τους.

β) Να μην θεωρούνται από τις τράπεζες δυσμενή στοιχεία, οι οφειλές που ρυθμίζονται με βάση τις υπουργικές αποφάσεις καθώς και τα όποια μέτρα (διαταγές πληρωμής, προγράμματα πλειστηριασμών κ.α) έχουν ληφθεί με φροντίδα τους, για την είσπραξη των οφειλών αυτών, είτε πριν τη ρύθμιση είτε μετά, σε βάρος των υπόχρεων επιχειρήσεων, των φορέων τους ή άλλων εγγυητών.

Επίσης στα αιτήματα του Συνδέσμου περιλαμβάνονται:

- Επαναφορά της επιδότησης του επιτοκίου χορηγήσεων, των γουνοποιητικών επιχειρήσεων.

- Παράταση αποπληρωμής των γουνοποιητικών επιχειρήσεων, στα υφιστάμενα δάνεια.

- Ειδικό πρόγραμμα ολοκληρωμένης παρέμβασης για τους ανέργους στον κλάδο της γουνοποιίας, με κύριο άξονα την επιδότηση της απασχόλησης και την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.

- Εξεύρεση λύσης για τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στα τελωνεία, από μη επανεξαγωγή υλών του καθεστώτος ενεργητικής τελειοποίησης.

- Χρηματοδότηση της Μόνιμης Διεθνούς Εκθεσης Γούνας Καστοριάς.

Οπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, η φετινή έκθεση γούνας είναι η μεγαλύτερη σε όγκο όλων των εποχών, με 130 συμμετέχοντες από την Ελλάδα και από άλλες 11 χώρες. Η μεγάλη ζήτηση για περίπτερα είχε ως συνέπεια την κατασκευή περιπτέρων και στον εξωτερικό χώρο του Δημοπρατηρίου, 2.000 τ.μ., επένδυση ύψους 100 χιλ. ευρώ.

Ο Σύνδεσμος ανταποκρινόμενος στο σοβαρό ενδιαφέρον συμμετοχής των γουνοποιών στην έκθεση, για πρώτη φορά ναύλωσε δύο αεροπλάνα τα οποία θα μεταφέρουν 300 εμπορικούς επισκέπτες από την αγορά της Ρωσίας στην έκθεση.

Οπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη Τύπου, ποσοστό 95-98% του παραγόμενου προϊόντος εξάγεται στη Ρωσία. Το υπόλοιπο ποσοστό εξάγεται στη Δυτική Ευρώπη και την Αμερική. Ενα μικρό ποσοστό καταλήγει στην ελληνική αγορά. Σημειώνεται ότι η Κίνα αποτελεί τον μοναδικό ανταγωνιστή της χώρας μας στη γουνοποιία και διεκδικεί μερίδιο από την αγορά της Ρωσίας.

Πηγή: express.gr

Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας