Αυξάνονται 6% οι εισφορές για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ
Ημερομηνία: 05/05/2009

Αύξηση 6% των ασφαλιστικών εισφορών για τις συντάξεις, αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου, αποφάσισε χθες η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Οι αυξήσεις, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία, θα είναι για τις εισφορές στον κλάδο των συντάξεων από 8,80 ευρώ έως 29,30 ευρώ και υπολογίζεται ότι θα αυξήσουν τα έσοδα του ΟΑΕΕ κατά 145 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι τα μέλη του δ.σ. κατά τη διάρκεια των προηγούμενων συνεδριάσεων αρχικά είχαν προτείνει μηδενικές αυξήσεις, καταλήγοντας όμως στην ομόφωνη πρόταση για αύξηση μόλις 4% των εισφορών λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις εξαιτίας της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Eτσι η τελική απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, 5 μέλη από τα 12 του δ.σ., εκπρόσωποι των εμπόρων (ΕΣΕΕ) και των επαγγελματοβιοτεχνών (ΓΣΕΒΕΕ), διαφώνησαν, ζητώντας η αύξηση να μην ξεπεράσει το 4%, δεδομένων των αρνητικών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν λόγω της οικονομικής κρίσης.

Την επόμενη εβδομάδα η ΓΣΕΒΕΕ θα στείλει επιστολή προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννη Παπαθανασίου με τη δική της πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, επισημαίνοντας ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν.

Παράλληλα, εγκρίθηκε και επισήμως η πρόταση αύξησης της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κατά 15 ευρώ τον μήνα. Το διοικητικό συμβούλιο σε προηγούμενη συνεδρίασή του, όσον αφορά τους παλιούς ασφαλισμένους του οργανισμού, κατέληξε στην απόφαση ότι λόγω της αύξησης των φαρμάκων, του κόστους των νοσηλίων και των ιατρικών υπηρεσιών είναι απαραίτητο η εισφορά από τα 75 ευρώ τον μήνα να φτάσει τα 90 ευρώ, με εφαρμογή από την 1η Ιουνίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει καμία αύξηση με αποτέλεσμα να οξύνεται ημέρα με την ημέρα το πρόβλημα της ρευστότητας στο Tαμείο. Με την αύξηση αυτή αναμένεται ο οργανισμός να εξοικονομήσει 45 εκατ. ευρώ, ενώ το έλλειμμα του κλάδου το 2009 θα φτάσει τα 70 εκατ. ευρώ.

Πηγή: express.gr

Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας