«Πακέτο» μέτρων για στήριξη της οικοδομής
Ημερομηνία: 28/04/2009

Ευκολότερη γίνεται η απόκτηση κατοικίας και επαγγελματικής στέγης ύστερα από τις ρυθμίσεις που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση και οι οποίες αναμένεται να κατατεθούν εντός της εβδομάδος στη Βουλή, στο πλαίσιο τόνωσης της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος παρουσίασε το νέο «πακέτο» μέτρων, υπογράμμισε ωστόσο ότι για να υπάρξει ουσιαστική αναθέρμανση του κλάδου της οικοδομής είναι απαραίτητη και η μείωση των τιμών από τους κατασκευαστές.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι νέες ρυθμίσεις έχουν στόχο τη στήριξη του κλάδου που απασχολεί περισσότερους από 400.000 εργαζόμενους διαφορετικών ειδικοτήτων και συμμετέχει περίπου με 7% στο ΑΕΠ της χώρας, ενώ όπως επεσήμανε ο κ. Παπαθανασίου αναμένεται «να συμβάλουν στην ενίσχυση του ρυθμού ανάπτυξης και των εσόδων του δημοσίου, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο».
Τα μέτρα

Ειδικότερα, το νέο «πακέτο» στήριξης της οικοδομικής δραστηριότητας έχει ως εξής:

1) για όσους λάβουν στεγαστικά δάνεια μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2010, τόσο για κατοικίες όσο και για επαγγελματικά ακίνητα, το Ελληνικό Δημόσιο εγγυάται το επιπλέον 25% του δανείου που μέχρι σήμερα δεν το χορηγούν οι Τράπεζες, αλλά υποχρεούνται να καλύψουν οι καταναλωτές.

Με τον τρόπο αυτό, το ύψος των στεγαστικών δανείων θα καλύπτει το 100% της εμπορικής αξίας των ακινήτων και όχι το 75%, που ισχύει μέχρι τώρα.

Θα πρέπει βέβαια να αναφερθεί ότι με την εν λόγω ρύθμιση, όπως ανέφεραν παράγοντες της αγοράς, οι αγοραστές θα αναγκαστούν να δηλώνουν στην Εφορία την πραγματική αξία της κατοικίας τους και όχι την αντικειμενική, γεγονός που σημαίνει αυξημένα έσοδα για το Δημόσιο είτε από το φόρο μεταβίβασης είτε από το Φ.Π.Α. αν πρόκειται για νεόδμητη κατοικία.

2) μειώνεται η αμοιβή των συμβολαιογράφων, από το 1,2% στο 1% της αξίας του ακινήτου.

3) διπλασιάζεται, από 20% σε 40%, το ποσοστό των δεδουλευμένων τόκων για τα στεγαστικά δάνεια κατοικιών (όχι μόνο της πρώτης κατοικίας), το οποίο αφαιρείται από το φόρο εισοδήματος που προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ενώ μέχρι σήμερα η έκπτωση των τόκων αφορούσε την απόκτηση πρώτης κατοικίας μέχρι 120 τ.μ. και τους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 200.000 ευρώ, στο εξής η έκπτωση θα αφορά την απόκτηση οποιασδήποτε κατοικίας μέχρι 200 τ.μ. και τους τόκους που αντιστοιχούν στο τμήμα του δανείου έως 350.000 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα ισχύσει για τα στεγαστικά δάνεια που έχουν χορηγηθεί από την 1η Ιανουαρίου 2009, ή θα χορηγηθούν κατά τη διάρκεια του 2009 και του 2010.

4) στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2007-2013 θα προκηρυχθεί νέο πρόγραμμα, που θα αφορά τη βελτίωση της ενεργειακής συμπεριφοράς των κτηρίων που χτίστηκαν πριν το 1980, δηλαδή πριν τεθεί σε εφαρμογή ο Κανονισμός Θερμομόνωσης (μονώσεις, αλλαγές κουφωμάτων, υαλοπινάκων κ.λπ.).

Πολλαπλοί στόχοι

Με το πρόγραμμα αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί ουσιαστικά να δώσει ώθηση τόσο στη βιομηχανία δομικών υλικών, όσο και σε συναφή με τον κλάδο των κατασκευών επαγγέλματα, ενώ παράλληλα ενισχύει το εισόδημα των νοικοκυριών με τη μείωση των δαπανών τους για ενέργεια.

Ο κ. Παπαθανασίου τόνισε ότι τα ανωτέρω μέτρα λαμβάνονται στο πλαίσιο αντοχών της οικονομίας, προκειμένου να ενισχυθούν κλάδοι από τους οποίους εξαρτάται το εισόδημα και η απασχόληση χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.

Εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία του ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν θα έχουν θετικά αποτελέσματα για τους εργαζομένους, τους καταναλωτές, αλλά και για την ελληνική οικονομία, όπως έγινε και με αυτά που αφορούν την αγορά αυτοκινήτου αφού στην πράξη αποδείχθηκε όπως είπε ότι «παρά τις αρχικές κριτικές που δεχθήκαμε, η αγορά αναθερμάνθηκε, με αποτέλεσμα να διασφαλιστούν χιλιάδες θέσεις εργασίας στο συγκεκριμένο κλάδο».

Πηγή: naftemporiki.gr

Το περιεχόμενο εκτυπώθηκε από την ιστοσελίδα του Επιμελητηρίου Λάρισας